2019: de eerste 'raadstafel' over windenergie bij Voorthuizen.
2019: de eerste 'raadstafel' over windenergie bij Voorthuizen. Wouter van Dijk

Herkansing voor ideeënmarkt tussen bewoners en raadsleden

30 maart 2021 om 12:23

BARNEVELD Nog voor de zomer moet de eerste ideeënmarkt plaatsvinden tussen inwoners en raadsleden van de gemeente Barneveld. Dit nieuwe initiatief moet ruimte bieden voor inwoners om plannen en ideeën bij de politici in te brengen. Die kunnen deze vervolgens agenderen voor een bespreking in de politieke arena.


Jannes Bijlsma

Vorig jaar zou de eerste editie van deze ideeënmarkt plaatshebben, maar die kon niet door gaan in verband met corona. De nieuwe datum is op dit moment gepland op zaterdag 5 juni. Het is nog niet bekend of de bijeenkomst digitaal of fysiek plaatsvindt; dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden.


AANBEVELINGEN De ideeënmarkt was één van de plannen van de Barneveldse raad om burgers de gelegenheid te bieden mee te praten over ideeën en ontwikkelingen binnen de politiek. Eind 2019 werd een notitie opgesteld, waarin afspraken stonden over hoe de participatie van inwoners, bedrijven en organisaties bij de vorming van beleid en besluitvorming vorm kon krijgen. Uit een onderzoek daarnaar kwam naar voren dat hier nog het een en ander aan te verbeteren viel. Het houden van een ideeënmarkt was één van de aanbevelingen voor de gemeenteraad.

Daarnaast werd aanbevolen om meer ruimte voor inspraak te bieden, ook voor afzonderlijke en informele gesprekken buiten de commissievergadering. Daarmee is het afgelopen jaar geëxperimenteerd, zo schrijft het college van b. en w. in een tussenrapportage aan de raad. Er werd een nieuw initiatief opgezet, om politici en inwoners en andere belanghebbenden met elkaar in gesprek te laten gaan: de raadstafel. Zo’n dialoog in informele setting vond twee keer plaats: de eerste keer met windenergie op Zeumeren als thema, de tweede over het initiatief van de stichting NiVo voor een standbeeld van Lodewijk Napoleon in Voorthuizen.


ZEUMEREN Met name de eerste raadstafel bleek nog geen onverdeeld succes: inwoners van Voorthuizen die zich fel tegen windmolens op recreatieterrein Zeumeren uitspraken, moesten het doen met een gesprek met raadsleden in een klein zaaltje van het gemeentehuis. Dat puilde hierdoor uit. Liever hadden de bewoners het onderwerp in een officiële commissievergadering besproken. De gang van zaken leidde tot onvrede bij inwoners. Voor het tweede raadsgesprek met de initiatiefnemers voor het standbeeld in Voorthuizen werd wel de raadszaal gebruikt.


Hoewel de eerste bijeenkomsten weliswaar nog wat onwennig waren in de nieuwe vorm, willen deelnemende raadsleden zo’n raadstafel in de toekomst vaker organiseren als een onderwerp dit toelaat.