Premier Armin Laschet van deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Premier Armin Laschet van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Epa/friedemann Vogel

Deelstaten achter versoepelingen

30 maart 2021 om 12:04

DÜSSELDORF (ANP/DPA) Een aantal Duitse deelstaatpremiers heeft zich verweerd tegen de kritiek en de dreigementen van bondskanselier Angela Merkel over wat zij ziet als een lakse toepassing van coronamaatregelen. Merkel dreigde in een vraaggesprek zondagavond met federaal ingrijpen en een totale lockdown in heel het land. Ze wilde dat eerder al afdwingen van 1 tot 5 april, maar ze moest dat afgelopen week inslikken na een storm van protest.


Regiopremiers en partijgenoten van Merkel hebben gisteren overleg gevoerd en blijven bij hun versoepelingen. Ze stellen dat het beter is geleidelijk en plaatselijk versoepelingen toe te staan met coronatests en de ingezette vaccinatiecampagne, omdat dit voorkomt dat mensen regels overtreden en stiekem zelf hun sociale leven leiden. Het virus is dan ook makkelijker te traceren. Onder de premiers bij het overleg waren Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, Daniel Günther van Sleeswijk-Holstein en Tobias Hans van Saarland. Ze hebben versoepelingen beloofd maar moeten daar volgens Merkel op terugkomen, omdat het land een derde golf van het coronavirus meemaakt.

Veel Duitse media bekritiseerden Merkels dreiging met een 'hamerlockdown' en de Tageszeitung oordeelde dat de bondskanselier dreigt zonder echt plan. Maar volgens Merkel kan het zo niet langer. De deelstaten moeten ,,aan de noodrem trekken”, anders zal de federale regering moeten ingrijpen. De bestrijding van het coronavirus en de beperkingen die de bevolking worden opgelegd zijn in Duitsland vooral een zaak van de deelstaten. Merkel beoogt dat via de Bondsdag te veranderen, zodat de bestrijding van het virus een exclusieve zaak van de federale overheid wordt.

De premiers en de bondskanselier overleggen geregeld samen over de te nemen coronabeperkingen.