Yangon

30 maart 2021 om 11:48

‘Dodental in Myanmar ligt boven de vijfhonderd’

(ANP/AFP) Meer dan vijfhonderd mensen zijn omgekomen door het optreden van veiligheidstroepen tijdens protesten tegen de militaire machthebbers in Myanmar, meldt de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) dinsdag. Volgens AAPP is de dood van 510 burgers bevestigd, maar ligt het daadwerkelijke dodental waarschijnlijk een stuk hoger.

De Verenigde Staten hebben gisteren laten weten het handelsakkoord met het land op te schortten vanwege het gewelddadige optreden van de veiligheidstroepen. Handelsvertegenwoordiger Katherine Tai stelde in een verklaring dat de handels- en investeringsovereenkomst uit 2013 pas weer van kracht wordt als het land een democratisch gekozen regering heeft. De VS en andere westerse landen hebben al een reeks sancties ingevoerd tegen leden van de militaire junta en hun entourage. Zaterdag was de dodelijkste dag sinds de staatsgreep op 1 februari. Zeker 114 mensen kwamen om, onder wie kinderen. Het leger pleegde bijna twee maanden geleden een coup en zette de democratisch gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi vast. Sindsdien protesteren inwoners in het land tegen de machtsovername en treden ordetroepen hard op.


Lissabon

Portugal stuurt troepen naar noorden Mozambique

(ANP/AFP) Portugal stuurt circa zestig militairen naar Mozambique om te helpen in de strijd tegen een terreurgroep die zegt onderdeel van Islamitische Staat te zijn. De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva zei dat de militairen zich voorbereiden en binnenkort afreizen naar het Zuid-Afrikaanse land dat van begin zestiende eeuw tot 1975 Portugees was.

In het uiterste noorden van Mozambique zaait de bende Shabaab al jaren dood en verderf. De strijd in de afgelegen regio aan de Tanzaniaanse grens is geregeld in het nieuws mede omdat er voor naar schatting zeker 60 miljard dollar aan aardgas in de grond zit. De voor de aardgasprojecten strategische havenstad Palma is sinds afgelopen woensdag voor een groot deel in handen van de terreurgroep. De bevolking is naar verluidt gevlucht. Buitenlandse werknemers van aardgasprojecten zijn geëvacueerd. Islamitische Staat heeft de inname van de havenstad Palma geclaimd.

De Verenigde Naties hebben maandagavond alarm geslagen over het lot van de bevolking in de regio. Daar zijn volgens de VN 1,3 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp geworden, maar die is er nog niet. Het is onduidelijk wat de link tussen Shabaab en Islamitische Staat daadwerkelijk inhoudt. In de regio heerst al heel lang armoede en de centrale regering in de 1800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad Maputo had daar tot de vondst van aardgas weinig belangstelling voor. De strijders komen volgens waarnemers allemaal uit de streek en de meesten uit een kustplaats ten zuiden van Palma, Mocímboa da Praia.