Damascus

30 maart 2021 om 11:05

Syrische leider Assad weer opgeknapt na coronabesmetting

(ANP/RTR) De Syrische leider Bashar al-Assad en zijn echtgenote zijn hersteld van hun besmetting met het coronavirus. Ze hebben volgens het Syrische staatspersbureau inmiddels weer negatief getest en hervatten hun normale werkzaamheden.

Syrië had begin maart melding gemaakt van de coronabesmetting van de 55-jarige autocraat. Die regeert al zo’n twintig jaar over het land, waar protesten tegen zijn regime in 2011 uitliepen op een slepende burgeroorlog. Infrastructuur ligt in puin, de economie is ingestort, miljoenen Syriërs zijn gevlucht en ook het coronavirus grijpt er om zich heen.

De EU houdt dinsdag opnieuw een donorconferentie voor Syriërs. De Verenigde Naties hopen dat internationale geldschieters dan minstens 10 miljard dollar (zo’n 8,5 miljard euro) uittrekken voor hulpverlening. Noodhulpcoördinator Mark Lowcock zei dat de nood nooit hoger is geweest. Hij schat dat ruim 13 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig hebben.


Wiesbaden

Bijna tien jaar cel voor saboteren Duitse hogesnelheidslijn

(ANP/DPA) De 52-jarige man die vorig jaar maart probeerde hogesnelheidstreinen in Duitsland te laten ontsporen, is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en 10 maanden. Hij had op het traject tussen Frankfurt en Keulen, waar ook de ICE-treinen naar Amsterdam rijden, schroeven uit de rails gedraaid.

De rechter acht de man schuldig aan poging tot moord. De aanklagers hadden dertien jaar cel geëist voor de sabotage. De verdediging vroeg om vrijspraak.

Meer dan vierhonderd treinen passeerden de plek bij de plaats Niedernhausen waar de schroeven waren losgedraaid. Twee machinisten ontdekten op 20 maart dat er iets aan de hand was, waarop het treinverkeer tijdelijk werd stilgelegd. Niet lang daarna werd de verdachte aangehouden in de buurt van Keulen, nadat hij in een verklaring de daad had opgeëist.