'Houd kerkdiensten digitaal'

30 maart 2021 om 12:09

Krimpen aan den IJssel doet dringend beroep

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL (ANP) De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft een dringend beroep doen op de kerken om digitale diensten te houden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Zondag gaven de kerkgangers geen gehoor aan die oproep, en kwamen er ondanks de coronamaatregelen vele tientallen mensen samen in de Mieraskerk.


“Wij zijn constant in gesprek met kerkgangers en het kerkbestuur. We hebben oproepen gedaan om niet naar de kerk te gaan, maar thuis digitaal de dienst te volgen. Daar blijven we gewoon mee doorgaan”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Volgens de gemeente kan er niet achter de voordeur van de kerk gehandhaafd worden en kan de kerk bijvoorbeeld geen boete krijgen voor het overtreden van de coronaregels. “Wij staan daar helemaal buiten, dat heeft alles met de grondwet te maken”, aldus de woordvoerder.

Zondagochtend kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond klappen toen hij bij de Mieraskerk stond. Burgemeester Martijn Vroom liet eerder al weten het verschrikkelijk te vinden dat een journalist is aangevallen. “Het is de grondwet die de kerkgangers toestaat naar de kerk te gaan. Ondanks vele verzoeken van het gemeentebestuur om dat niet of terughoudend te doen. Diezelfde grondwet beschermt de pers om haar werk vrij en open te doen. Journalisten daar blijf je af!”


NIEUWE ESCALATIES Een politiewoordvoerder van de eenheid Rotterdam laat weten dat de agenten die kerken of geloofshuizen in hun werkgebied hebben, informatie krijgen over wat er is gebeurd. "De wijkagenten zorgen ervoor dat ze in verbinding staan met de besturen. Met elkaar hopen we nieuwe escalaties te voorkomen”, aldus de woordvoerder. Een aantal kerken die vorig jaar oktober ook nog veel meer bezoekers toelieten dan het geadviseerde aantal, zei niet van plan te zijn de aantallen bezoekers flink te vergroten. Zo liet de Sealthiëlkerk in Leerdam weten de diensten klein te houden. Hetzelfde geldt voor de Seba Kerk in Krimpen aan den IJssel. Bezoekers moeten zich hier aan de coronamaatregelen houden. Zo moeten ze onder meer ruime afstand houden en een mondkapje dragen bij binnenkomst en vertrek. Mondkapjes mogen niet op de banken worden gelegd.