Archieffoto van Annemarie Jorritsma (links) en Kajsa Ollongren, voordat ze aan de slag gingen als verkenners.
Archieffoto van Annemarie Jorritsma (links) en Kajsa Ollongren, voordat ze aan de slag gingen als verkenners. ANP / Bart Maat

'Wijzelf verantwoordelijk voor notitie'

30 maart 2021 om 11:27

Oud-verkenners bieden Kamer excuses aan

DEN HAAG (ANP) Oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma hebben hun excuses aangeboden aan de Tweede Kamer voor de inhoud van de omstreden verkenningsmemo, die te zien was in een ANP-foto. De politici nemen zelf de schuld op zich voor de notitie, waarin ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt genoemd. “Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief.”


De twee zeggen “in alle deemoed” bereid te zijn om in debat met de Tweede Kamer “nadere inlichtingen” te geven. Voor woensdag staat een debat in de Kamer over de geklapte verkenning gepland.

Bij de naam Omtzigt stonden de woorden “functie elders”. Dat wekte bij velen de indruk dat er werd geprobeerd van een uitgesproken volksvertegenwoordiger, die deze maand met veel stemmen werd herkozen, af te komen.

ZEER ONGEPAST “We willen hier heel duidelijk over zijn: dit had niet mogen gebeuren”, schrijven de twee ex-verkenners. “Dit had niet mogen gebeuren omdat de heer Omtzigt een gekozen volksvertegenwoordiger is. Dit had niet mogen gebeuren omdat het vanzelfsprekend niet aan verkenners is zich te bemoeien met mogelijke personele aangelegenheden.” Ze noemen hun eigen optreden “zeer ongepast”.

Jorritsma en Ollongren zeggen dat geen van de fractievoorzitters die ze spraken Omtzigt heeft genoemd. Ook de “onderhandelingsstijl” van CDA-voorman Wopke Hoekstra, een andere gewraakte zin in het document, kwam niet ter sprake, schrijven de twee.

Wat uit de brief niet duidelijk wordt, is hoe de passages die zoveel stof deden opwaaien er dan wél in belandden. Wiens idee het was om deze zaken op te schrijven, of op basis van welke informatie, schrijven de ex-verkenners niet.

Dat Ollongren het memo liet zien bij het verlaten van het Binnenhof, nadat ze positief was getest op corona, “berokkende schade aan het formatieproces en tevens aan (leden van) het CDA. Wij betreuren dat zeer”.