Vlooienmiddelen voor honden en katten komen ook terecht bij de mens.
Vlooienmiddelen voor honden en katten komen ook terecht bij de mens. ANP / Ilvy Njiokiktjien

‘Vlooienmiddel gevaarlijk voor mens'

30 maart 2021 om 11:53

'Dosis Fipronil tot 250.000 keer hoger dan aanvaardbaar'

UTRECHT (ANP) Chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en ander ongedierte bij honden en katten komen ook terecht bij de mens. In haarmonsters bij proefpersonen zijn tijdens een onderzoek 47 verschillende pesticiden aangetroffen die kankerverwekkend zijn of de hormoonhuishouding van mensen verstoren. Daarvoor waarschuwt Pesticide Action Network Netherlands (PAN).


Fipronil is in de dosis die voor de behandeling van hond en kat wordt geadviseerd tot 250.000 keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname. Maar ook in de muggenverdelger DEET bijvoorbeeld zitten veel stoffen die schadelijk zijn voor de mens. In vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten volgens de organisatie grote hoeveelheden van gifsoorten die in de landbouwsector al verboden zijn.

“We hebben een brief naar bijna vijfhonderd dierenartspraktijken en klinieken gestuurd met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en per direct geen chemische anti vlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren adviseren, maar alternatieve middelen”, aldus de Nederlandse tak van PAN. “Vooral met betrekking tot zwangere vrouwen, peuters en kleine kinderen zijn deze middelen gevaarlijk. De zeer sterk werkende insecticiden worden onder honderden verschillende merknamen, in verschillende combinaties en in zeer hoge gehalten als diergeneesmiddel door het Europees Geneesmiddelenbureau en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd."