Frenkie de Jong tijdens de persconferentie in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar.
Frenkie de Jong tijdens de persconferentie in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar. anp / Robin van Lonkhuijsen

'Geen egoïstische aanvallers'

30 maart 2021 om 12:32

Frenkie de Jong verwacht geen 'probleem'

ZEIST (ANP) Het Nederlands elftal heeft vanavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar doelpunten nodig. Middenvelder Frenkie de Jong denkt niet dat spelers daarbij het teambelang uit het oog verliezen.


“Als ik aanvaller zou zijn zou ik bij een wedstrijd tegen Gibraltar wel zoiets hebben van: ik kan mijn gemiddelde een beetje opkrikken en veel doelpunten maken. Het is goed om die honger te hebben, maar je moet het niet gaan forceren en te egoïstische beslissingen gaan nemen. Maar daar ben ik ook totaal niet bang voor in ons team”, aldus de speler van FC Barcelona.

De Jong, die maandag op de training met het Nederlands elftal veel afwerkvormen deed, maakte zelf tot dusverre één doelpunt voor Oranje, in de gewonnen uitwedstrijd tegen Duitsland in de EK-kwalificatie in 2019 (2-4). “Ik ben niet per se in een positie bij het Nederlands elftal dat ik doelpunten moet maken. Als iedereen maar voorin gaat lopen, worden de ruimtes juist kleiner en wordt het moeilijker om te scoren. Als we als team maar veel doelpunten maken. Natuurlijk vind ik het leuk zelf te scoren, maar dat is niet mijn doel voor morgen.”

Gibraltar zal vermoedelijk proberen het Nederlands elftal te ontregelen. De Jong: “Ze gaan misschien schoppen, maar we moeten ons niet ergeren. We moeten gewoon ons eigen spel spelen en proberen zoveel mogelijk doelpunten te maken. Dan zien we wel hoeveel het wordt.”

Tegen Turkije en Letland was De Jong niet tevreden over zijn eigen spel. “Ik denk dat ik tegen Turkije heel matig gespeeld heb. Niet dwingend en dominant genoeg en daarnaast ook te slordig. Ik heb denk ik niet echt iets toegevoegd. Tegen Letland was het prima, maar ook niet bijzonder goed. Wat beter dan tegen Turkije in ieder geval.”

DE BOER Frank de Boer vindt dat het Nederlands elftal tegen Gibraltar minimaal vijf keer moet scoren. “En het liefst meer”, aldus de bondscoach. “We moeten het tempo hoog houden en Gibraltar niet op adem laten komen.”

Het doelsaldo is in de WK-kwalificatie belangrijk. Met de 2-0 van zaterdag tegen Letland was De Boer gezien de kansen daarom niet tevreden. "We hadden zeker zeven keer moeten scoren.”