Ferdi Kadioglu begint vanavond waarschijnlijk in de basis van Jong Oranje tegen Jong Hongarije.
Ferdi Kadioglu begint vanavond waarschijnlijk in de basis van Jong Oranje tegen Jong Hongarije. anp / Maurice van Steen

Kadioglu klaar voor basisplaats

30 maart 2021 om 12:56

Middenvelder start in beslissend groepsduel op EK

BOEDAPEST (ANP) Ferdi Kadioglu staat vanavond in de afsluitende groepswedstrijd van Jong Oranje op het Europees kampioenschap tegen Hongarije normaal gesproken in de basis. De middenvelder van Fenerbahçe verving zaterdag tegen Duitsland (1-1) halverwege de eerste helft de geblesseerd uitgevallen Noa Lang en dat deed hij tot tevredenheid van bondscoach Erwin van de Looi. Lang is inmiddels met zijn bovenbeenblessure teruggekeerd naar Club Brugge.

Naast Lang is ook Teun Koopmeiners er niet bij. De aanvoerder, die controlerend op het middenveld speelt, is geschorst. “Ik ben denk ik vooral voor de aanvallende posities beschikbaar”, aldus Kadioglu, die in het 4-2-2-2-systeem dus Lang vervangt.

Jong Oranje heeft na de wedstrijden tegen Roemenië (ook 1-1) en Duitsland met veel kritiek te maken. Het gaat vooral om de tactiek die Van de Looi hanteert. “In de kwalificatie hebben we laten zien dat we in dit systeem goed kunnen spelen. Het is er nu nog niet echt goed uitgekomen. Het veldspel kan beter dan dat tot nu toe hebben laten zien”, aldus Kadioglu, die drie jaar geleden NEC verruilde voor de Turkse topclub. “Wij zijn ook niet tevreden met de resultaten. We hebben 2 punten behaald. Daar waren we zelf ook niet vanuit gegaan. Dat is niet goed voor een land als Nederland. We weten dat het beter moet om door te gaan naar de volgende ronde.”

De Nederlandse beloften moeten zelf van Hongarije winnen en zijn ook afhankelijk van het resultaat bij Jong Duitsland tegen Jong Roemenië. Als die twee landen met 2-2 of meer gelijk spelen, ligt Jong Oranje uit het toernooi. Kadioglu: “Natuurlijk is het voorbij gekomen. Maar we moeten ons op onszelf focussen.”


'ECHT GEWELDIG' Van de Looi vond Kadioglu tegen Duitsland erg goed invallen. “Hij speelde echt geweldig. Veel mensen zijn altijd heel erg gefocust op de mensen die in Nederland spelen en die we iedere week zien spelen en in praatprogramma’s besproken zien worden. Ferdi zou bij geen enkele club in Nederland misstaan. Hij is tweebenig, sterk, slim in het spel. Het feit dat hij tegen Duitsland niet speelde, maar Lang en Cody Gakpo, geeft aan dat ook die twee spelers een enorme ontwikkeling doormaken.”