Erwin van de Looi tijdens een training van Jong Oranje.
Erwin van de Looi tijdens een training van Jong Oranje. anp / Olaf Kraak

KNVB wil door met Van de Looi

30 maart 2021 om 12:23

Bondscoach blijft mogelijk langer bij Jong Oranje

BOEDAPEST (ANP) De KNVB wil langer door met Erwin van de Looi, de bondscoach van Jong Oranje. Beide partijen zijn al even met elkaar in gesprek om het na het EK aflopende contract te verlengen, melden bronnen in Boedapest, waar het eindtoernooi momenteel wordt gespeeld.

Van de Looi werd in mei 2018 aangesteld als bondscoach, als vervanger van Art Langeler, die bij de bond doorging als directeur voetbalontwikkeling. De oud-coach van onder meer FC Groningen en Willem II ondertekende een verbintenis tot het einde van 2020. Dat contract werd automatisch verlengd toen Van de Looi erin slaagde zich met Jong Oranje voor het EK te plaatsen. Het is de eerste EK-deelname voor Jong Oranje sinds 2013.

Op het EK in Hongarije presteert Jong Oranje vooralsnog teleurstellend. De eerste twee groepswedstrijden tegen Jong Roemenië en Jong Duitsland eindigden allebei in 1-1. Jong Oranje moet dinsdag de laatste groepswedstrijd van Jong Hongarije winnen om kans te houden op deelname aan de kwartfinales. Als Jong Roemenië en Jong Duitsland met 2-2 of meer gelijkspelen, is Jong Oranje sowieso uitgeschakeld.

Van de Looi kreeg de voorbije dagen met toenemende kritiek te maken, vooral vanwege zijn spelsysteem en keuze voor bepaalde basisspelers. Als Jong Oranje met de talentvolle groep de kwartfinales niet haalt, zal die kritiek verder toenemen.

Het is de bedoeling om het contract van de 49-jarige Van de Looi te verlengen tot en met het volgende EK, dat in 2023 in Roemenië en Georgië plaatsvindt.