Het ‘Duurzaamheidscentrum’ van Rengineers komt sinds enkele weken letterlijk van de grond
Het ‘Duurzaamheidscentrum’ van Rengineers komt sinds enkele weken letterlijk van de grond Gerwin van Luttikhuizen

Duurzaamheidscentrum komt van de grond

30 maart 2021 om 12:55

Volop ontwikkelingen op bouwterrein bij Transferium

BARNEVELD Het ‘Duurzaamheidscentrum’ van Rengineers, waarin onder meer windturbinebedrijf Bettink zich gaat vestigen, komt sinds enkele weken letterlijk van de grond. Op het tot voor kort nog braakliggende terrein op bedrijventerrein Harselaar naast Transferium Barneveld Noord, is het stalen skelet van het nieuwe centrum nu duidelijk zichtbaar. Na de zomervakantie moet het pand casco af zijn.


Wouter van Dijk

Dat meldt Frans van Zetten van Rengineers, het duurzaamheidsbedrijf waarbinnen Bettink, BGS, Global Blade Service en webshop Windturbinespareparts.com samengaan onder één nieuwe naam. Op een deel van Harselaar Centraal verrijst de komende maanden een pand van honderd bij zeventig meter groot en met twee verdiepingen. Een kleine windmolen is inmiddels geplaatst. ,,Om bouwstroom op te wekken, want een betere wereld begint bij jezelf’’, zegt Van Zetten.


REPRESENTATIEF De voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe centrum zijn al rond de jaarwisseling gestart, maar nu wordt de bouw snel zichtbaar. ,,Vorige week hebben we met een drone het bouwterrein van bovenaf in beeld gebracht, het is goed te zien dat de bouw nu heel hard gaat. Omdat het een groot gebouw wordt op een zichtlocatie, willen we er in de uitstraling een representatief en vooral duurzaam pand van maken. Uiteraard met een dak vol zonnepanelen. Het moet zéker geen blokkendoos worden.’’

Na de bouwvak moet het nieuwe gebouw opgeleverd worden, zodat Bettink, nu nog gevestigd aan de Energieweg, kan verhuizen. Ook BGS, eveneens aan de Energieweg, gaat dan deze kant op. ,,Op de nieuwe plek is sprake van een forse uitbreiding.’’ In het pand worden straks bladen en turbines van windmolens onderhouden en gereviseerd, maar er komt ook een magazijn en een groot monitoringscentrum waar turbines die Bettink wereldwijd in onderhoud heeft, gevolgd kunnen worden. Dat zijn er momenteel zo’n 550.


BEZOEKERSCENTRUM Op termijn moet het nieuwe pand ruimte bieden aan een zogeheten ‘energy experience center’, een bezoekerscentrum op het gebied van duurzame energie. ,,Die plannen zitten nog in de koker.’’ Hetzelfde geldt voor het plan om aan de voorzijde van het nieuwe gebouw een tankstation te realiseren voor auto’s die op waterstof rijden. ,,Daarvoor loopt nog een uitgebreid vergunningstraject. De plek is er in ieder geval heel geschikt voor, vlakbij snelweg A1.’’ Voor elektrische voertuigen komt er een snellaadstation.

Het bouwterrein heeft de afgelopen jaren lang braak gelegen, in afwachting op nieuwe ontwikkelingen. Na het fiasco rondom de plannen voor Columbiz Park - een hoogwaardig kantorenpark met hotel - wordt het gebied nu ingericht als bedrijventerrein.

Afbeelding
Op het terrein naast Transferium Barneveld Noord is de bouw van het Duurzaamheidscentrum gestart.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding