Regering China evacueert landgenoten uit Myanmar

Regering China evacueert landgenoten uit Myanmar

HONGKONG (ANP) De Chinese regering heeft Chinese ondernemingen die in Myanmar actief zijn gelast alle niet-essentiƫle werknemers en familieleden naar huis te sturen. Peking heeft sinds de staatsgreep in Myanmar terughoudend gereageerd en volgens tal van betogers tegen de coup staat het buurland achter de militaire junta. In het weekend zijn Chinese ondernemingen door betogers aangevallen.


De krant South China Morning Post meldt dat Chinese ondernemingen en projecten in Myanmar de opdracht hebben om iedereen het land uit te brengen wanneer het werk is stilgelegd. Bij bedrijven die nog doorgaan moeten de werknemers die toch al gauw zouden terugkeren, meteen naar huis. Ook Chinezen die op afgelegen plaatsen wonen of werken moeten daar weg.

Sinds de staatsgreep begin februari in Myanmar zijn er massale protesten en stakingen. Het internet is vaak afgesloten en banken zijn gesloten waardoor geen geld meer kan worden opgenomen. De Chinese overheid wil dat de landgenoten hun vertrek goed voorbereiden. Volgens een anonieme Chinese zegsman die aan een bouwproject werkte, ligt als gevolg van de staatsgreep vrijwel al het werk van de Chinezen inmiddels stil.

Een belangrijke reden om niet af te wachten is dat ondernemingen het doelwit zijn geworden van betogers die de communistische volksrepubliek als bondgenoot van de militaire coupplegers zien. Tientallen Chinese ondernemingen zijn zondag in de grootste stad van Myanmar, Yangon, vernield of beschadigd.