Uitvoerder Dusseldorp uit Apeldoorn voert momenteel afrondende werkzaamheden uit aan het nieuwe gedeelte van begraafplaats De Plantage.
Uitvoerder Dusseldorp uit Apeldoorn voert momenteel afrondende werkzaamheden uit aan het nieuwe gedeelte van begraafplaats De Plantage. Wouter van Dijk

Nieuwe begraafplaats Plantage bijna klaar

BARNEVELD Uitvoerder Dusseldorp uit Apeldoorn voert momenteel afrondende werkzaamheden uit aan het nieuwe gedeelte van begraafplaats De Plantage in Barneveld. Aan de Oldenbarnevelderweg, aan de ‘andere kant’ van de huidige begraafplaats, is het nieuwe terrein van ongeveer 2,5 hectare groot later dit jaar beschikbaar voor nieuwe graven.


Wouter van Dijk

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de watersingel, die als één rechte lijn in het midden van de nieuwe begraafplaats ligt. Het gaat om een betonnen vijver van honderd meter lang en vijf meter breed, met randen van natuursteen.

Eerder werd het groen op de nieuwe begraafplaats al aangeplant. In totaal zijn er 275 bomen en struiken de grond ingegaan, waardoor het nieuwe terrein al een groen uiterlijk krijgt. ook asfaltpaden en een gemetseld hekwerk zijn inmiddels aanwezig. Aan het eind van de singel is een talud gerealiseerd, met zitplekken. Ter hoogte van de entree van het nieuwe gedeelte, ligt een zebrapad over de Oldenbarnevelderweg, die aansluit op een nieuwe doorgang naar de ‘oude’ begraafplaats.

De werkzaamheden op De Plantage door aannemer Dusseldorp zijn naar verwachting halverwege april gereed, afhankelijk van de weersomstandigheden. In mei vinden er verdere afrondende werkzaamheden plaats door de gemeente Barneveld, zoals het plaatsen watertappunten en afvalbakken. Begrafenissen op het nieuwe deel kunnen naar verwachting vanaf juni plaatsvinden. Dat is eerder dan aanvankelijk verwacht, omdat het inklinken van het zand sneller is gegaan dan vooraf was ingecalculeerd. Zodra de uitbreiding van De Plantage is opgeleverd, kunnen mensen kiezen voor een plek op ofwel de ‘oude’ begraafplaats, ofwel de nieuwe. Met de uitbreiding komt er ruimte voor meer dan tweeduizend nieuwe reguliere graven en bijna honderdvijftig urnengraven. Dat moet volgens de gemeente voldoende zijn voor de komende dertig jaar.

Doordat de uitbreiding aan de overzijde van de Oldenbarnevelderweg is gerealiseerd, ontstaat nu de situatie dat de begraafplaats door deze weg wordt doorsneden. De gemeenteraad uitte eerder al de wens dat het op termijn beter is als de weg wordt omgelegd. Voor nu geldt in ieder geval dat bij uitvaarten vanaf de bestaande aula naar het nieuwe deel gebruik gemaakt zal worden van de weg. Bij uitvaarten met minder dan tweehonderd aanwezigen, verwachten gemeente en uitvaartondernemers door de relatief korte tijd op de weg niet al te veel oponthoud. Bij grotere uitvaarten worden verkeersregelaars ingezet.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding