‘Coronacrisis heeft blijvend effect op toerisme Amsterdam’

‘Coronacrisis heeft blijvend effect op toerisme Amsterdam’

AMSTERDAM (ANP) De economische schade van de coronacrisis voor de toerismesector in Amsterdam is enorm. Economen van ABN AMRO schatten dat de toeristische bestedingen in de hoofdstad dit jaar met 8 miljard euro zullen dalen ten opzichte van 2019. Bovendien zal de pandemie ook een blijvend negatief effect hebben op het aantal, vooral zakelijke, bezoekers.


Door de coronacrisis komen volgens ABN AMRO dit jaar 67 procent minder toeristen naar de hoofdstad dan in 2019. Afgelopen jaar kwamen 83 procent minder buitenlandse en 53 procent minder Nederlandse toeristen naar Amsterdam in vergelijking met een jaar eerder. De aantallen buitenlandse en Nederlandse toeristen daalden daardoor naar respectievelijk 2,1 miljoen en 900.000.

In niet-coronajaar 2019 leverde toerisme in Amsterdam ondernemers, inwoners en de gemeente 18,6 miljard euro aan inkomsten op. Ongeveer een derde hiervan werd besteed bij luchtvaartbedrijven en reisbureaus die in Amsterdam gevestigd zijn.

De verwachte daling van het aantal bezoekers van Amsterdam dit jaar zorgt dat het overgebleven deel van de toeristische bestedingen flink lager zullen uitvallen. In coronajaar 2020 lag het aantal bezoekers aan de hoofdstad ook al twee derde lager dan een jaar eerder.