Haaland nieuwe minister Binnenlandse Zaken VS

Haaland nieuwe minister Binnenlandse Zaken VS

WASHINGTON (ANP/RTR) De Amerikaanse Senaat heeft Congreslid Deb Haaland benoemd als minister van Binnenlandse Zaken en de nominatie door president Joe Biden goedgekeurd. Ze kreeg 51 stemmen voor en 40 tegen, negen senatoren brachten geen stem uit. De parlementariër uit de staat New Mexico is daarmee de eerste minister in de VS van inheemse afkomst.


De inheemse stem speelde een grote rol in Bidens verkiezingsoverwinning in de zuidwestelijke staat Arizona. De historische benoeming is ook van grote symbolische waarde omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken grotendeels gaat over de betrekkingen met de indianenvolkeren, en het beheer van federaal land en nationale parken.

De Democratische senaatsfractieleider Chuck Schumer zei dat de aanstelling van Haaland zal helpen om de relatie tussen het ministerie en de inheemse stammen te herstellen. "Gezien de lange en moeizame relatie tussen de federale overheid en de inheemse stammen is de aanstelling van minister Haaland aan de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken een zeer belangrijk moment voor Amerika”, stelde Schumer voor de stemming in de Senaat. Volgens de Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden is de benoeming "historisch en een bron van trots voor het parlement”, aldus Pelosi in een verklaring. Het was niet de eerste keer dat Haaland geschiedenis schreef. In 2018 werd ze in het Congres gekozen als een van de eerste twee vrouwelijke parlementsleden van inheemse afkomst.