Den Haag

Den Haag

Grote winkels mogen meer klanten verwelkomen

(ANP) Grote winkelketens mogen vanaf vandaag meer mensen in hun winkels toelaten. Het is een van de versoepelingen die het kabinet eerder aankondigde. Bij winkelen op afspraak gold voor winkels eerst dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Nu wordt ook gekeken naar vloeroppervlakte. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Bij het winkelen op afspraak gelden de gangbare regels rondom corona, zoals de 1,5-metermaatregel. Verder geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken, en dat winkels werken met tijdvakken van minimaal tien minuten. De nieuwe regels maken het voor grote ketens iets aantrekkelijker om hun deuren weer te openen.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens winkeliersorganisatie INretail kunnen winkels veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. Maar een gang naar de rechter om dat voor elkaar te krijgen, haalde vooralsnog niets uit. Het op afspraak winkelen en de mogelijkheid voor het afhalen van vooraf bestelde producten bieden volgens de winkelbedrijven onvoldoende soelaas om de omzetverliezen op te vangen.


Brussel

Eurogroep: na coronacrisis richten op schuldvermindering

(ANP) De ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) willen zich na de pandemie vooral richten op het verminderen van de staatsschulden die door de coronasteunmaatregelen omhoog zijn geschoten. ,,Zodra het herstel flink onderweg is, moeten de eurolanden hun toegenomen schulden aanpakken door middel van hun begrotingsstrategieën voor de middellange termijn”, schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

De EU-landen hebben de Europese begrotingsregels bij het uitbreken van de coronacrisis vorig jaar in de ijskast gezet. Daar blijven ze hoogst waarschijnlijk ook nog volgend jaar. Ook in 2022 wordt er niet op een euro meer of minder gekeken om bedrijven en burgers zoveel mogelijk financieel op de been te houden, bleek na afloop van een Eurogroepvergadering per videoverbinding.

Tot de economie weer op een vergelijkbaar peil is als voor de coronacrisis blijven de eurolanden de ,,nodige” steunmaatregelen nemen. ,,Vroegtijdige terugtrekking van die steun moet worden voorkomen”, aldus de Eurogroep.

Maar als het ergste achter de rug is, dan moeten de teugels weer strakker worden aangetrokken, met de nadruk op ,,het verbeteren van de kwaliteit van de openbare financiën, het optrekken van de investeringsniveaus en het steunen van groene en digitale transities”.

De lidstaten moeten focussen op hervormingen die privé-investeringen bevorderen en de productieve capaciteit van de eurozone vergroten, zijn ze overeengekomen.