In het Kootwijkerbroekse stemlokaal bleef het maandagmorgen lang stil.
In het Kootwijkerbroekse stemlokaal bleef het maandagmorgen lang stil. Corné de Vos

De eerste stemmer laat lang op zich wachten

KOOTWIJKERBROEK Door COVID-19 zijn de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar verdeeld over drie dagen. Kiezers die behoren tot één van de zogenoemde risicogroepen mochten maandag ook al stemmen. De Barneveldse Krant nam een kijkje in een van de vier geopende stemlokalen.


Corné de Jong

Het is maandagochtend 15 maart. Vandaag mogen de eerste mensen hun stem uitbrengen. Het is buiten waterkoud, mijn handen worden stijf terwijl ik naar een van de stembureaus fiets. Ik kom om 7.15 aan bij het kerkelijk centrum Eben-Haëzer in Kootwijkerbroek. Bij de deur staat een bord met het opschrift “Ingang stembureau”.

Vrijwilligers zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen; voorbereidingen waar we een paar jaar geleden vreemd van zouden opkijken, maar die tegenwoordig ‘het nieuwe normaal’ zijn. Staan de tafels wel ver genoeg uit elkaar? Kunnen we met deze opstelling voldoende afstand bewaren?

Om 7.30 gaat het stembureau officieel open. Een van de vrijwilligers zegt grappend: ,,Maak het jezelf maar gemakkelijk, die oude mensen komen echt niet voor 9.00 hun bed uit.”

In de de zaal staan in totaal drie hokjes waar mensen kunnen stemmen. Ze staan netjes anderhalve meter uit elkaar. Op de vloer zitten stickers met de tekst “Graag 1.5 meter afstand´. Op het tafeltje rechts naast de ingang ligt een stapel stembiljetten. Erachter staat een doos met nog meer biljetten. Het wachten is nu vooral op de eerste stemmer.

Het is inmiddels 7.54 uur. De vrijwilligers kletsen een beetje met elkaar. Ik hoor de grote deur bij de ingang open gaan en weer dichtvallen. ,,Ah, daar zul je de eerste hebben”. Snel loopt iedereen naar zijn plekje. Een vrijwilligster begint vrolijk de onbekende gast te verwelkomen. ,,Goedemorgen, komt u maar”. Na een paar seconden komt de vrijwilligster terug. ,,Het was de schoonmaker” lacht ze. Voorlopig blijft het rustig.

Na een uurtje wachten is het eindelijk zover. Om 8.18 uur komt de eerste stemmer aanlopen, een oudere vrouw met permanent. Haar bril is beslagen door het mondkapje op haar gezicht. Eerst handen desinfecteren, dan ID laten zien en vervolgens een vakje rood maken. Uiteindelijk belandt het kiesbiljet in een grote bus. De eerste stem in Kootwijkerbroek is uitgebracht.

Later op de dag maakte de gemeente Barneveld bekend dat er gisteren in Kootwijkerbroek 105 stemmen werden uitgebracht. Kijkend naar alle (vier) stemlokalen bij elkaar opgeteld, dan luidt de conclusie dat op de eerste dag ruim 1200 mensen een vakje rood kleurden.