Arnhem

16 maart 2021 om 12:04

Referendum over aanbieden en verwerken van afval

(ANP) Arnhemmers kunnen deze week niet alleen stemmen voor de Tweede Kamer, ze mogen ook laten weten wat ze vinden van het afvalbeleid in de stad. De stad houdt een raadgevend referendum over het aanbieden en verwerken van afval. Omdat dat onderwerp in de Gelderse hoofdstad veel haken en ogen heeft, is er zelfs een speciaal Kieskompas voor ontwikkeld.

worstelt al jaren met het systeem van het ophalen van vuilnis.

Na veel debatten en enkele rechtszaken besloot de gemeente vorig jaar om te starten met het zogenoemde diftar (variabel tarief), dat veel gemeenten gebruiken. Volgens dat systeem betaalt iemand die veel vuilnis produceert meer dan iemand die zijn afval goed scheidt. Arnhemmers moeten afvalzakken met een inhoud van 30 liter kopen en die weggooien in ondergrondse containers, die alleen met een adresgebonden pasje open gaan. Via het pasje wordt bijgehouden hoeveel zakken iemand stort. Hoe meer zakken, hoe hoger de kosten.


Berg en Dal

Gemeente stuurt kiezers naar                 niet-bestaande stembureaus

(ANP) De Gelderse gemeente Berg en Dal verwijst haar inwoners naar twee stembureaus die in werkelijkheid niet bestaan. Op Facebook legt de gemeente maandag uit waar de stembureaus in die omgeving wel te vinden zijn. Beide locaties zijn alleen woensdag geopend.

Er zou een stembureau zijn in een school in Groesbeek, zegt een woordvoerster van de gemeente. Maar die school trok zich terug omdat het met alle coronabeperkingen niet te organiseren was in het gebouw. Toen waren de stembiljetten echter al gedrukt. Groesbekers in die buurt kunnen nu naar de kantine van voetbalclub Germania om te stemmen.

In Millingen aan de Rijn, in dezelfde gemeente, konden de kiezers terecht bij het gebouw van de postduivenvereniging volgens de gemeente. Maar dat gebouw is in het verleden eenmalig gebruikt omdat de gebruikelijke locatie niet beschikbaar was. Nu is daar geen stembureau. Dat bureau is zoals meestal te vinden in het clubgebouw van de fanfare, een eindje verderop.


Utrecht

Tram Uithoflijn ontspoord na aanrijding

(ANP) Een tram op de Uithoflijn is dinsdagochtend rond 11.00 uur vlak bij het stadion van FC Utrecht ontspoord na een aanrijding met een voertuig. Volgens een politiewoordvoerder is niemand gewond geraakt, de bestuurder van de bestelbus werd voor de zekerheid nagekeken door ambulancepersoneel.

Vervoerder U-OV weet niet hoeveel passagiers er in de bewuste tram zaten. Het tramverkeer werd door U-OV voor onbepaalde tijd stilgelegd. De bovenleiding is zwaar beschadigd.