Bestuursleden van Vox Vivenda bezorgen bloemen bij de leden van het koor.
Bestuursleden van Vox Vivenda bezorgen bloemen bij de leden van het koor. Peter Kuijt

'Hopelijk kunnen we in september weer zingen'

16 maart 2021 om 11:36

Koren houden contact in coronatijd

BARNEVELD Veel koren wachten met smart tot ze weer kunnen repeteren. Dit is door de uitbraak van corona-uitbraak al een tijd onmogelijk. Om het contact tussen de leden vast te houden bedenken de koorbesturen allerlei creatieve oplossingen. Zo regelde het bestuur van Vox Vivenda een frietkar op een parkeerplaats. ,,Dat was zo’n groot succes dat we deze activiteit voor dit jaar ook in het achterhoofd houden.”


Arend Jan Vermaat

ONLINE ZINGEN Sommige koren proberen samen te zingen via internet. Dirigent Wilma Bouwman: ,,Met Gospelkoor Say Yes in Zwartebroek heb ik twee keer online gezongen, en dat gaan we een derde keer doen. Ik stuur een lied rond, de leden zingen dat in via hun telefoon en sturen het weer naar mij terug. Dan maak ik er een mooi geheel van. Zoiets heb ik ook gedaan met shantykoor Het Roer Om in Barneveld”.


SCHAFFELAARKOOR Bij interkerkelijk Streekmannenkoor De Schaffelaar in Barneveld liggen de repetities helemaal stil, laat koorlid Dick Bonestroo weten. ,,Sinds maart vorig jaar hebben we één keer samen gezongen. Het bestuur heeft gezegd geen enkel risico te willen lopen. 80 procent van onze leden is ouder dan 70 jaar, dan is samen zingen echt geen goed idee.”

De koorleden houden wel contact met elkaar. ,,Het bestuur mailt wekelijks. We hebben ook een keer wat gedronken en gekletst op het terrein van de Welkoop, op anderhalve meter afstand. Een van onze leden is daar manager.”

Bonestroo heeft hoop voor de toekomst. ,,Als het vaccineren volgens plan verloopt, is het grootste deel van Nederland in september gevaccineerd. Dan zullen ook onze koorleden hun vaccin hebben gehad. Hopelijk kunnen we dan weer beginnen, maar misschien loop ik al op de feiten vooruit.”


VROUWENKOOR EUTERPE Marrie van Renselaar, secretaris van Interkerkelijk Vrouwenkoor Euterpe in Voorthuizen hoopt net als Bonestroo dat er na de zomer weer gerepeteerd kan worden, want ook bij haar koor liggen de repetities stil. ,,De leden van ons koor zijn gemiddeld op hoge leeftijd. Daarom vonden we het te gevaarlijk om te repeteren.”

Ook bij Euterpe blijven de zangeressen sociaal actief. ,,Dat gaat via nieuwsbrieven, of telefoontjes met elkaar. Ook hebben we vorige zomer bij een koorlid een gezellige middag gehad, op afstand natuurlijk.” Eerder had Euterpe al een actie opgezet, ‘Heel Euterpe Bakt’. ,,Dat hadden we gebaseerd op het tv-programma Heel Holland Bakt. Het idee was dat onze koorleden iets lekkers gingen bakken voor elkaar. Ze namen een lijst met namen mee, en iedereen die iets kreeg werd op de lijst doorgestreept.”


VOX VIVENDA Bij Hervormde zangvereniging Vox Vivenda in Voorthuizen gingen enkele repetities in eerste instantie nog wel door. Vanaf het moment dat het echt niet meer mocht zijn die ook stilgelegd. Peter Kuijt, tweede voorzitter: ,,Onze leden houden nu contact via nieuwsbrieven. Daarnaast hebben we één keer per maand een digitaal samenzanguurtje via YouTube. Dat gaat dan via een livestream. Ook hebben we een rubriek ‘Lief en Leed’ op onze website. Daar kunnen leden op plaatsen wat ze aan het doen zijn.”

Daarnaast krijgen de leden van tijd tot tijd presentjes. ,,We hebben ze bloemen bezorgd en een ‘vrolijke voorjaarsnoot' in de vorm van een kaartje. In december hebben we de zangers die alleen wonen kerstcd's gegeven. Echtparen kregen er ook een kerstbrood bij.” Maar het blijft niet alleen bij cadeaus. ,,In juni vorig jaar hebben we op een parkeerplaats een frietkar laten komen. Zo hebben we in de buitenlucht op anderhalve meter afstand gezellig bij elkaar kunnen zitten. Dat was zo'n groot succes dat we dat voor dit jaar ook in het achterhoofd houden. We zouden in februari een ledenvergadering houden, maar die ging vanwege corona niet door.”

Kuijt hoopt dat het koor na de zomervakantie weer aan de slag kan. ,,Gelukkig hebben we dan genoeg repertoire, want onze nieuwe dirigent Henk van der Maten is ook componist. Hij is nu veel nieuwe liederen aan het schrijven, dus er ligt straks genoeg op de plank!”