Studenten helpen examenkandidaten

16 maart 2021 om 10:39

ROTTERDAM (MEDIAWATCH) Studenten gaan eindexamenkandidaten helpen bij het wegwerken van eventuele leerachterstanden door de coronacrisis. Middelbare scholen betalen een vaste prijs voor de bijlessen en hopen direct studenten te interesseren voor het lerarenvak, schrijft het AD.

Middelbare scholen, hogescholen en universiteiten hebben de handen ineengeslagen om kandidaten door hun eindexamens te loodsen. Via het netwerk Studentinzetopschool worden leerlingen die bijles nodig hebben aan studenten gekoppeld. Die komen naar school of spijkeren de scholieren via videolessen bij.

Het idee komt vanuit de lerarenopleidingen. Die grijpen de coronacrisis aan om middelbare scholen te helpen met het wegwerken van eventuele achterstanden én studenten te enthousiasmeren voor een toekomst als docent. Er is al jaren een oplopend tekort van onder meer leraren wiskunde, natuurkunde en Duits.


‘GGZ-instellingen bieden onvoldoende hulp aan jongeren’

UTRECHT (ANP) Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen de groeiende stroom van kinderen en jongeren met psychische problemen niet meer bijbenen. Er is te weinig personeel, te weinig geld en de wachtlijsten worden steeds langer. Dat signaleert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een rondgang bij twintig instellingen.

De IGJ spreekt over “een groeiende groep jeugdigen” waar de mentale problemen door de coronacrisis dermate zijn verergerd dat zij dringend hulp nodig hebben. Zo kampen jongeren en kinderen met verslaving, gedragsproblematiek, eetstoornissen, zelfbeschadiging en gedachtes over zelfmoord. Vooral de toename van kinderen onder de vijftien jaar met ernstige psychische problemen baart de IGJ zorgen.


Tienduizenden mogelijk onterecht in gezichtendatabase

DEN HAAG (MEDIAWATCH) De politie gebruikt foto's van meer dan 1,3 miljoen personen voor gezichtsherkenning, maar heeft geen idee welke mensen terecht in de gezichtendatabase staan, meldt NU.nl na onderzoek. De politie erkent dat over tienduizenden mensen stevige twijfel bestaat of zij terecht in de gezichtendatabase staan.

De politie gebruikt gezichtsherkenning om mensen die op beeld een strafbaar feit plegen, zoals geld opnemen met een gestolen pinpas, op te sporen. De CATCH-software kan beelden van bijvoorbeeld een beveiligingscamera achteraf vergelijken met de gezichtsfoto’s in de database.

In de database worden de gezichten van mensen opgenomen die in aanraking komen met de politie voor relatief zware strafbare feiten. Maar als iemand wordt vrijgesproken, moet die persoon in de meeste gevallen weer uit de database worden gehaald. Dat laatste gebeurt niet goed, erkent de politie ook zelf. Dat komt onder meer doordat de systemen van het OM en de politie niet goed op elkaar aansluiten.