Maatregelen rond inreisverbod verruimd

16 maart 2021 om 09:50

DEN HAAG (ANP) De coronamaatregelen rondom het inreisverbod worden vanaf dinsdag verruimd. Daarmee mogen reizigers die op de lijst van uitzonderingen staan, zoals langeafstandsgeliefden, weer Nederland in.

Verder staan op de lijst van uitzonderingen onder anderen zakenreizigers, studenten, kennismigranten en professionals uit de culturele en creatieve sector. De uitzonderingscategorieën werden per 23 januari opgeschort vanwege de corona-ontwikkelingen. Die opschorting vervalt per 16 maart. Voor alle reizigers van buiten de Europese Unie of een Schengenland die niet tot een van de categorieën behoren, blijft het EU-inreisverbod gelden.

Het verruimen van het inreisverbod valt samen met een aantal andere aanpassingen in de coronamaatregelen. Vanaf dinsdag mogen kinderen tot en met 12 jaar weer naar zwemles, is winkelen op afspraak met één klant per 25 vierkante meter mogelijk, mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten met maximaal 4 personen op 1,5 meter sporten en kunnen er naast praktijkexamens ook weer theorie-examens en rijlessen worden gegeven.


Afghanen eisen logboeken op van Nederlandse F16’s

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Vier Afghanen eisen van het ministerie van Defensie de logboeken op van Nederlandse F16’s, Apache-gevechtshelikopters en een pantserhouwitser die tijdens een nacht in juni 2007 zijn ingezet in de Chora-vallei in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat schrijft Trouw.

De vier doen dit in een rechtszaak die ze hebben aangespannen tegen Defensie, waarin ze de Nederlandse staat aansprakelijk stellen voor een bombardement op hun huizen, waarbij tientallen doden vielen. De Afghanen hopen met de logboeken te kunnen bewijzen dat ze zijn bestookt door de Nederlanders.

“Ik wil vooral dat duidelijk wordt wat er nou precies die nacht is gebeurd”, zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de Afghanen bijstaat. “Waarom zijn de huizen van mijn cliënten gebombardeerd?”

Het ministerie van Defensie wil nog niet zeggen of het inzage geeft in de logboeken. Volgens het ministerie zal dit “onderwerp van bespreking” zijn als de zaak op 29 maart voor het eerst in Den Haag voor de rechter komt.


Film over Srebrenica maakt kans op Oscar

LOS ANGELES (ANP) De Bosnische film Quo vadis, Aida?, met daarin onder anderen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga, is genomineerd voor een Oscar. De film, mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf N279, maakt kans op een beeldje in de categorie beste buitenlandse productie van het jaar. De film gaat over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De drie Nederlandse acteurs spelen VN-soldaten uit Nederland. Vanwege de coronamaatregelen gaat de film eind april in première.