Massademonstraties in Bolivia na arrestatie ex-interimpresident Añez

16 maart 2021 om 11:53

LA PAZ (ANP/AFP) Tienduizenden Bolivianen zijn gisteren de straat opgegaan om te demonstreren tegen de arrestatie van voormalig interimpresident Jeanine Añez. Ze wordt ervan beschuldigd een staatsgreep te hebben geleid tegen haar socialistische voorganger Evo Morales. Añez werd zaterdag gearresteerd op verdenking van opruiing, terrorisme en samenzwering. Zondag werd bekendgemaakt dat ze voorlopig vier maanden vast blijft zitten.


,,Het was geen staatsgreep. Het was een fraude”, stond op een spandoek van een van de demonstranten. Ondanks de gevaren van het coronavirus waren actievoerders massaal op de been in ondermeer de hoofdstad La Paz. In Santa Cruz, de economische hoofdstad van het land, kwamen ongeveer 40.000 mensen bijeen op het Christus de Verlosser-plein, waar in het verleden alleen rechtse demonstraties plaatsvonden.

De regering van Peru meldde dat een van de voormalige ministers van Añez, Roxana Lizarraga, asiel heeft aangevraagd in het land. Na haar arrestatie tweette Añez zondag: "Ze sturen me vier maanden naar de gevangenis in afwachting van een proces over een ‘staatsgreep' die er nooit was.” De rechts georiënteerde Añez kwam in november 2019 aan de macht als waarnemend president na het vertrek van de socialistische president Evo Morales, die na veertien jaar aan het bewind na politieke onrust moest opstappen. Hij zou hebben geknoeid met de verkiezingsuitslag.