Gemeente Barneveld denkt aan centraal regelen van aanvragen subsidies

16 maart 2021 om 12:20

BARNEVELD De gemeente Barneveld laat onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het centraal inrichten van subsidieaanvragen.

Momenteel vragen afdelingen zelfstandig subsidies aan voor kansrijke projecten. Het college laat dit onderzoek uitvoeren, naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD.

Gemeenten laten veel provinciale, landelijke en Europese subsidies onbenut, zo las de VVD in een artikel uit 2016 van de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG). De partij opperde daarom om het idee van de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum en Rheden te onderzoeken, die samen in 2011 een Intergemeentelijk Subsidie Bureau (IGS G5) opzetten. De gedachte hierachter was dat zij samen slagvaardiger zouden kunnen zijn bij het uitzoeken van mogelijkheden en vervolgens aanvragen van subsidies. Het bureau heeft als doelstelling dat elke euro aan kosten voor dit bureau, zeventien euro aan subsidiegeld moet opleveren.

De VVD zou graag zien dat Barneveld met de regio’s Foodvalley en Amersfoort in gesprek zou gaan om te zien of zo’n samenwerkingsverband ook hier georganiseerd zou kunnen worden. ,,Ziet het college, net als de VVD, de kracht van een dergelijk samenwerkingsverband?” Hierop gaat het college nu niet rechtstreeks in, maar het ziet in zijn algemeenheid wel kansen wanneer alles rond subsidies centraal zou worden aangestuurd. Daarom laat het een onderzoek doen. ,,We denken dat hier meerwaarde in kan zitten. De capaciteit om dat op te zetten ontbreekt echter momenteel. We zien wel dat, vanuit de toekomstige financiële perspectieven en het onderwerp rechtmatigheid, de relevantie van meer inzicht en regie op dit terrein, toeneemt.”

Momenteel vragen de gemeentelijke afdelingen zelf hun subsidies aan, op projectniveau. ,,Er is geen specifiek team of persoon die centraal de regie heeft op subsidies.” De gemeente heeft wel een abonnement op een subsidiedatabase, waar vrijwel alle actuele regelingen zijn te vinden.


Gehaakte klaproos als hart onder de riem

BARNEVELD Enkele deelnemers van de workshopgroep creatief van de Barneveldse Toon Hermans Salon vatten onlangs het plan op om klaprozen te gaan haken. Uiteindelijk werden er meer dan honderd exemplaren gemaakt. Het grootste deel hiervan is inmiddels rondgebracht door de coördinator en enkele gastvrouwen. ,,De klaproos, het symbool van de Toon Hermans Salon, is bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken´´, aldus een woordvoerder. ,,We vinden het een geweldig initiatief. Degenen die aan het project hebben meegewerkt, hebben ervan genoten.´´ Er zijn nog klaprozen over. Belangstellenden kunnen via Whatsapp (06 - 22 44 31 85) of mail (coordinator@thsbarneveld.nl) kandidaten doorgeven. De Toon Hermans Salon, gevestigd aan de Krommestraat 4 in Barneveld, is een plek voor mensen met kanker en hun naasten.