Aan het college de lastige taak om alle meningen over de herindeling samen te brengen in één zienswijze.
Aan het college de lastige taak om alle meningen over de herindeling samen te brengen in één zienswijze. Jan van Uffelen

‘Lastig om meningen bij elkaar te brengen'

16 maart 2021 om 10:51

Ontwerp herindeling verdeelt politiek Scherpenzeel

SCHERPENZEEL De input van de gemeenteraad voor een zienswijze op het herindelingsontwerp van Gedeputeerde Staten liet eenzelfde beeld zien als de hele discussie over zelfstandigheid versus fusie met Barneveld.


Margreet Hendriks

GBS en SGP blijven niet overtuigd van de noodzaak tot samenvoeging van de twee gemeenten, het CDA is op hoofdlijnen positief over het ontwerp en bij CU en PRO heerst vooral tevredenheid. Aan het college de lastige taak om al deze meningen samen te brengen in één zienswijze. ,,Een uitdaging’’ vond burgemeester Eppie Klein.


ENIGE GOEDE BESLUIT Als het aan PRO-leider Willem Schuur ligt, mag de zienswijze van Scherpenzeel op het herindelingsontwerp van Gedeputeerde Staten geen beletselen opwerpen voor een snelle doorvoering van de fusie met Barneveld. Schuur zei blij te zijn met dit besluit van GS. Ook zei hij ervan overtuigd te zijn dat zij dit in het verdere traject prima kunnen onderbouwen vanuit het oogpunt van bestuurskracht, voorzieningen en lasten. ,,En dat is onafhankelijk van welke peiling dan ook’’ benadrukte hij.


OPPOSITIEGELUID De PRO-leider die eerder, net als de fractie van de ChristenUnie, in de raad al tegen het besluit voor een tweede inwonerspeiling had gestemd, zei alleen maar blij te zijn met het besluit van GS om Scherpenzeel een herindeling op te leggen. Het is naar het oordeel van zijn partij het enige goede besluit voor Scherpenzeel. Schuur zei de discussie hierover graag op feiten en onderbouwing en in alle openheid en transparantie te hebben gevoerd. Maar dit zou niet gekund hebben, omdat een aantal partijen zelfstandigheid tot een doel hadden verheven. Over het herindelingsontwerp liet hij weten zijn energie liever besteed te hebben aan het praten over een soepele overgang van het dorp Scherpenzeel naar een duurzame gemeente Barneveld. Hij drong erop aan om in de nog op te stellen zienswijze het geluid van de oppositie, een minderheid in de raad, tot uitdrukking te laten komen.


ZONNIG OF ONZEKER Dit laatste werd ook door CU-leider Marieke van de Beek en CDA-fractievoorzitter Peter Klaassen bepleit in hun afsluitend statement over de zienswijze. ,,Wij hebben ons in de afgelopen periode lang niet altijd serieus genomen of gehoord gevoeld door het college’’ zei Klaassen, die meldde dat zijn fractie op hoofdlijnen positief achter het herindelingsontwerp staat. Marieke van de Beek merkte op dat sommige partijen het doen voorkomen alsof de vooruitzichten bij zelfstandigheid alleen maar zonnig en bij herindeling uiterst onzeker zijn. ,,Niets is minder waar’’ aldus Van de Beek die liet weten dat de CU in het herindelingsontwerp en het kernenbeleid goede kansen ziet voor een mooie toekomst van Scherpenzeel.


TWIJFELS Maarten Zwankhuizen (SGP) verklaarde dat het herindelingsontwerp van GS zijn partij niet kunnen overtuigen. Wel ziet Zwankhuizen toekomst in een duurzame samenwerking van een zelfstandige gemeente Scherpenzeel met de buurgemeente en sprak dan ook de hoop uit dat het hiervoor door het college in gang gezette tweesporenbeleid van het college vruchten gaat afwerpen. Omdat draagvlak een belangrijk punt is bij een herindeling vond de SGP-er het een goede zaak dat er nog een keer een peiling wordt gehouden. ,,Het college is veel verder met zijn plannen dan een jaar geleden en er ligt een herindelingsontwerp met de nodige twijfels en slagen om de arm. Laat de samenleving zich maar uitspreken.''


HOUDEN ZOALS HET IS GBS-voorman Brons richtte zich in zijn afsluitend statement rechtstreeks tot de Scherpenzelers. ,,Laten we het houden zoals het is. We hebben bewezen dat we het als zelfstandige gemeente prima kunnen redden. Wij worden niet beter van een herindeling en er is geen noodzaak voor. Dat zeggen niet alleen wij, maar wordt ook bevestigd door tal van deskundigen. We hebben hier geen acute of substantiële problemen. Draagvlak is belangrijk bij de verdere besluitvorming. Ik wil dan ook de oproep doen: Stem voor zelfstandigheid. Je kunt het dorp en zeggenschap tenslotte maar een keer weggeven.''


FLINKE UITDAGING Burgemeester Klein zei aandachtig geluisterd te hebben naar alle input en constateerde dat het voor het college een flinke uitdaging zal worden om een evenwichtige zienswijze te schrijven die op 12 en 21 april voorgelegd kan worden aan de raad.