,,Het belang van nabijheid, van verbinding tussen mensen, zie ik juist in tijden van corona als heel waardevol."
,,Het belang van nabijheid, van verbinding tussen mensen, zie ik juist in tijden van corona als heel waardevol." Pauw Media

'Kleinschaligheid als [kracht]'

16 maart 2021 om 10:18

Renswoude trapt zaterdag de festiviteiten in het kader van het 700-jarig bestaan af met een online pubquiz, live vanuit café Bar Gezellig. Het blijft daar voorlopig ook bij, omdat de corona-maatregelen een echt dorpsfestijn beletten. ,,Maar ik heb nog wel de hoop dat we na de zomer, als iedereen die wil gevaccineerd is, alsnog het 700-jarig bestaan kunnen vieren”, zegt Doornenbal, die in 2016 aantrad als burgemeester.

BEETJE STUG Bij haar entree merkte ze dat Renswoudenaren nog een ‘beetje stug’ waren. ,,Bij nader inzien is stug niet het goede woord. ,,Ik bedoel te zeggen dat Renswoudenaren het liefst een beetje de kat uit de boom kijken. Het gehalte van ‘doe maar gewoon’ is hier hoog.” Bij die mentaliteit voelt Doornenbal zich prettig. ,,Zeker, ik heb misschien een wat afwijkende baan, maar het past mij niet om afstand te houden. Dat vind ik ook helemaal niet leuk.”


En dus kijkt niemand in het kasteeldorp raar op als de burgemeester tijdens het Oranjebal meehelpt achter de bar of tijdens een bezoek aan een van de kerken de koffie regelt. ,,Als de situatie erom vraagt, bijvoorbeeld bij een politiek lastig vraagstuk, neem ik afstand, maar verder probeer ik juist heel benaderbaar te zijn.”


CONSENSUS Die open houding ziet Doornenbal ook op verschillende plekken in de lokale samenleving terug. ,,In de gemeenteraad hebben alle partijen natuurlijk hun eigen ideeën, die ook tot verschillende inzichten leiden.” Maar zij constateert wel dat die verschillen op andere manieren uitgewerkt worden. ,,Een scherpe discussie, een steekje onder water; dat gebeurt natuurlijk wel. Sterker nog, dat draagt eraan bij om tot goede besluiten te komen. Maar tegelijkertijd gebeurt dat ook vanuit het besef dat we een kleine gemeente zijn, dat we elkaar nodig hebben om zelfstandig gemeente te zijn én te blijven. Die consensus proef ik hier zeker, net als bijvoorbeeld bij ondernemers. Ze doen waar mogelijk zaken met elkaar.”

,,Ook in Den Haag zie je         de ontwikkeling dat fusies alleen gewenst zijn als ze van onderaf komen

De afgelopen vijf jaar groeide Renswoude door woningbouw in Beekweide in rap tempo naar ruim 5.500 inwoners. ,,Ook nieuwkomers integreren goed in onze verenigingen en kerken”, stelt Doornenbal, die uit eigen ervaring natuurlijk weet hoe zo’n proces verloopt. ,,Na het kat uit de boom kijken volgt de hartelijkheid en uitbundigheid.” Je zou het ‘nuchtere warmte’ kunnen noemen. ,,En dat is wederzijds van mijn kant.”


NABIJHEID Met de eerder genoemde zelfstandigheid haalt Doornenbal nog een belangrijk punt aan. Ruim voor haar komst, van 2006 tot 2009, verzette Renswoude zich hevig én met succes tegen een gedwongen fusie met buurgemeenten Scherpenzeel en Woudenberg.


Hoewel de gemeente Renswoude voor diverse gemeentelijke taken samenwerkt met de gemeente Veenendaal en binnen het Foodvalley-verband, wordt de zelfstandigheid sindsdien gekoesterd. ,,Voor welk probleem is fusie een oplossing?”, stelt Doornenbal retorisch.

,,In discussies over gemeentelijke herindelingen zie je dat dat besef langzaam maar zeker ook doordringt tot in Den Haag. Ook daar zie je de ontwikkeling dat fusies alleen gewenst zijn als ze van onderaf komen.”


OMGEDRAAID Sterker nog, ze draait het liever om. ,,Het belang van nabijheid, van verbinding tussen mensen, zie ik juist in tijden van corona als heel waardevol. Inwoners hebben meer aandacht voor elkaar, staan klaar wanneer dat nodig is. Kleinschaligheid zie ik juist als een kracht, eentje die juist in een wereld die alsmaar groter lijkt te worden heel waardevol is.”


Uiteraard weet Doornenbal dat de Gelderse buurgemeente Scherpenzeel zich verzet tegen een door de provincie Gelderland opgelegde fusie met Barneveld. Inhoudelijk wil ze zich daar niet te veel mee bemoeien, benadrukt ze. ,,Laat ons maar in een goede sfeer samen het goede voor onze gemeente zoeken. Dan moeten we ook in staat zijn om het 750-jarig bestaan te halen.”