Het is weer mogelijk om zwemles te volgen in De Peppel in Ede.
Het is weer mogelijk om zwemles te volgen in De Peppel in Ede. De Peppel Ede

‘We hopen 200 kinderen extra aan een diploma helpen'

16 maart 2021 om 12:14

Peppel hervat zwemlessen

EDE Zwembad De Peppel in Ede hervat vandaag (dinsdag) de zwemlessen. Nadat tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge groen licht werd gegeven, is veel werk verzet om belangstellenden voor het zwemdiploma weer welkom te heten. ,,We zetten alles op alles om zoveel mogelijk kinderen voor de zomervakantie aan het A-diploma te helpen”, aldus zwembadmanager Tim van de Kolk.


Barry Wensink

In een jaar tijd is het zwembad in Ede gedurende drie perioden noodgedwongen gesloten geweest. ,,We zijn daarom extra blij dat we nu de deuren weer mogen openen. Voor de kinderen is het natuurlijk ook fijn dat ze de lessen weer kunnen hervatten. Weliswaar mogen we maar voor een klein stukje open, alleen de zwemlessen, maar we gaan er volle bak tegenaan.” Van de Kolk zegt dat er al de nodige maatregelen waren getroffen en dat het veilig is binnen de muren van De Peppel. ,,Er mogen geen ouders bij zijn, de douches worden niet gebruikt en we hebben routes, zodat iedereen veilig in het zwembad kan.”


SYSTEEM Reserveren voor zwemlessen kan via het nieuwe, online systeem. Hierbij kunnen ouders zelf in de agenda kijken en hun keuze maken. ,,We willen meer kinderen helpen dan we ooit tevoren hebben gedaan”, aldus Van de Kolk. ,,Daarom trommelen we zoveel mogelijk instructeurs op. We vragen of ze extra willen werken en dat doen ze graag, want ze hebben lang stilgezeten. Net als op de basisschool is er geen begrenzing aan het aantal kinderen onder de 12 jaar. Er is geen maximum aantal kinderen dat tegelijkertijd in het zwembad mag zijn.”

De Peppel heeft de capaciteit weten te verdubbelen om op die manier opgelopen achterstanden in zwemlessen in te halen. ,,We hebben een groot zwembad en in plaats van vier zweminstructeurs, laten we er nu acht tegelijkertijd lesgeven. Dit kan ook omdat we er uren voor en achter hebben geplakt. Die ruimte is er, omdat er verder toch nog geen activiteiten in het zwembad mogen plaatsvinden. Verenigingen zijn er ook nog niet.”

Daarmee worden sowieso de wachtlijsten aangepakt. ,,Misschien nog wel meer dan dat. Eerst zijn de mensen op de wachtlijst aan de beurt en daarna andere belangstellenden”, geeft de zwembadmanager aan. Daarvoor worden onder andere studenten opgetrommeld die extra uren maken. ,,Ons doel is dat iedereen die dat graag wil, de komende drie maanden een zwemdiploma kan behalen. We denken ongeveer 200 kinderen extra te kunnen helpen.” Daarmee worden opgelopen achterstanden aangepakt, hoewel de ‘normale cijfers’ niet gehaald zullen worden. ,,Dan praat je over 600 kinderen per jaar die afzwemmen. Dat gaan we niet redden.”


BUITENBAD Vooralsnog is zwemles de enige activiteit bij De Peppel. ,,Voor het zwemmen van baantjes moeten belangstellenden voorlopig naar het buitenbad in Bennekom. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.” Net als andere zwembaden heeft De Peppel door corona veel inkomsten misgelopen. Tim van de Kolk daarover: ,,Er is een landelijke regeling getroffen die de opgelopen tekorten rechtzet. Dat is speciaal om zwembaden te helpen en daar zijn we erg blij mee.”