De kopgroep passeert het Rijksmuseum tijdens de TCS Amsterdam Marathon in 2019.
De kopgroep passeert het Rijksmuseum tijdens de TCS Amsterdam Marathon in 2019. anp / Robin van Lonkhuijsen

Marathon Amsterdam loopt al warm

16 maart 2021 om 11:30

Organisatie opent inschrijving

AMSTERDAM (ANP) De marathon van Amsterdam heeft de inschrijving geopend voor de komende editie op zondag 17 oktober. Organisator Le Champion denkt dat in het najaar op een veilige manier kan worden hardgelopen. De marathon werd vorig jaar afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus.

“Het mag duidelijk zijn dat we niet kunnen wachten om hardlopers weer in actie te zien op het marathonparcours door onze prachtige hoofdstad”, zegt wedstrijddirecteur René Wit. “We beseffen dat er nog een aantal belangrijke stappen genomen moeten worden in het onder controle krijgen van het coronavirus, maar we zijn optimistisch over de mogelijkheden in het najaar. We bereiden ons al maanden voor op de terugkeer van fysieke evenementen; wij veronderstellen dat het na deze zomer weer op een verantwoorde manier mogelijk is. De vaccinatiesnelheid is hierin wel een cruciale factor”, aldus Wit.

Voor de afgelaste editie van vorig jaar waren ongeveer 15.000 inschrijvingen binnen. Le Champion heeft al die mensen laten weten dat hun startbewijs geldig is voor de komende editie, maar biedt ook de mogelijkheid de inschrijving om te zetten naar de editie van 2022.
De afgelopen jaren is de marathon uitgegroeid naar een massaal hardloopevenement met 45.000 deelnemers op diverse afstanden. De organisatie weet nog niet of er dit najaar ook zoveel kunnen meedoen.

POSITIEF GETEST In totaal acht atleten die deelnamen aan de EK indooratletiek vorig weekeinde in het Poolse Torun zijn bij terugkeer in Nederland positief getest op het coronavirus. De Atletiekunie bevestigt dat aantal, maar maakt geen namen bekend. Geen van de atleten is echt ziek. "Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van”, zegt technisch directeur Ad Roskam.

De atleten hebben de besmetting zeer waarschijnlijk in Torun opgelopen tijdens het toernooi, waar volgens Roskam het naleven van coronaregels moeizaam verliep. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na.
De Oranje-equipe veroverde in Polen zeven medailles.