Nederland krijgt 169.000 extra vaccins komende twee weken

Nederland krijgt 169.000 extra vaccins komende twee weken

DEN HAAG (ANP) Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 extra coronavaccins van Pfizer. De Europese Commissie heeft nog eens 4 miljoen vaccins van het Amerikaanse farmaconcern gekocht en die worden nog deze maand geleverd.

De Europese Commissie heeft een nieuw contract afgesloten met de vaccinfabrikant, maakte voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekend. Daarmee kunnen EU-landen bijvoorbeeld beter de strijd aan met nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus.

Pfizer, dat het vaccin samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech maakt, heeft tot dusver minder problemen om te leveren dan wat er is beloofd.


Aantal gevaccineerde Nederlanders stijgt naar 1,2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) Iets meer dan 200.000 Nederlanders zijn afgelopen week voor het eerst gevaccineerd tegen het coronavirus. Het aantal gevaccineerden steeg naar zo’n 1,2 miljoen. Van hen hebben bijna 412.000 ook al een tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Dat zijn er ruim 80.000 meer dan vorige week. De grootste groep bestaat uit thuiswonende ouderen. Bijna een half miljoen mensen in deze groep heeft een eerste dosis gehad. Van hen hebben meer dan 13.000 ook de tweede prik al gehad. De GGD’en zijn een paar dagen geleden begonnen met het vaccineren van de groep 75- tot 79-jarigen.

De vaccinatiegraad is het grootst onder 85- tot 89-jarigen. Bijna driekwart van deze groep is ingeënt. Twee op de drie 90-plussers zijn gevaccineerd

Verder zijn ongeveer 300.000 medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg ingeënt, evenals bijna 230.000 bewoners van verpleeghuizen en cliënten van gehandicaptenzorg en ggz.


Nieuwe app met bewijs negatieve coronatest komend weekend getest

DEN HAAG (ANP) Een nieuwe corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze onlangs negatief getest zijn op het coronavirus, wordt komend weekend voor het eerst getest. Dat gebeurt bij twee testfestivals in Biddinghuizen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd.

Elk festival heeft ongeveer 1500 bezoekers, die zich van tevoren moeten laten testen op het coronavirus. Bij de test krijgen ze een code, die ze kunnen invoeren in de nieuwe app, CoronaCheck. Die maakt een zogeheten QR-code aan, die de medewerkers van het festival bij de ingang kunnen scannen. Dan zien ze of de bezoeker inderdaad negatief getest is, en of die test recent genoeg was. De telefoon van de bezoeker en het scanapparaat van het festival hoeven geen verbinding met internet te hebben.

Daarnaast wordt bij elk testmoment een nieuwe, willekeurige QR-code aangemaakt.