Zanger Nico Knibbe.
Zanger Nico Knibbe. ...

´We hebben de videoclip in de bijkeuken opgenomen´

BARNEVELD ‘Neem de morgen mee’ is de titel van het nieuwe nummer van de Barneveldse band Nobuts, dat vandaag in première is gegaan op YouTube.


,,Door corona hebben we de magie van de oefenruimte al maanden niet kunnen ervaren”, vertelt zanger Nico Knibbe. ,,Optreden en repeteren kon niet, dus hebben we veel thuis gedaan. Soms kwamen er twee bandleden bij elkaar thuis. Alles wat we opnamen en schreven, stuurden we door naar elkaar. Voor de productie zochten we naar een warm en huiselijk geluid, dus daarom hoor je een akoestische gitaar en een oud harmonium (traporgel of ‘psalmenpomp’).”


Vanwege de coronacrisis hebben de bandleden voor de clip gezocht naar inspiratie in hun nabije omgeving. ,,Onder het motto ‘Als je goed kijkt zie je meer’ kwamen we op een heel langzaam shot van allerlei soorten schoenen, van wandel- tot babyschoenen. We hebben de video thuis in mijn bijkeuken opgenomen.”

De band heeft net als bij hun andere liedjes gezocht naar de verbinding tussen de muziek, de tekst en het beeld. ,,Alle elementen moeten elkaar versterken. In onze liedjes willen we niet een één-op-één verband tussen de beelden en de tekst laten zien, we willen juist dat de luisteraar/kijker eigen associaties krijgt. Zo hopen we dat het nummer voor iedereen op een persoonlijke manier tot leven komt. Het gaat wat ons betreft over thema’s als troost, over iemand die jou de weg wijst en die je zijn of haar jas leent. En voor de bijbelkenners is de link met Mattheüs 11 - mijn juk is zacht - niet moeilijk te leggen.”

Bij sommige songs van Nobuts werkt het net even anders. ,,Voor het liedje Onze Lieve Vrouwe van het Metrostation gebruikten we een gedicht van een bevriende dichter wat ik al jaren aan de muur had hangen. Toen ik een ukulele kreeg voor mijn verjaardag begon ik erop te spelen. Al spelend merkte ik dat de tekst er goed bij paste.”

De bandnaam Nobuts betekent ‘geen gemaar’. ,,Toen we begonnen, schreven we onze teksten in het Engels. Later zijn we overgestapt op Nederlands. De naam van de band is een leuke herinnering aan die tijd.” De band bestaat uit Nico Knibbe en Wim de Wild (beiden zanger en gitarist), Haite van der Schaaf (bassist, toetsenist), en Wytze Woudsma op de drums.

‘Neem de morgen mee' is vanaf vandaag te beluisteren en te bekijken via de website van Nobuts en YouTube. Een volledig album volgt later op iTunes en Spotify.