Afbeelding
..

Hart onder de riem

Hart onder de riem

Jill 16 jaar

Jill Simaëla uit Barneveld is vandaag jarig. ,,Lieve Jill, vandaag is een bijzondere dag! Dat mag in de krant! Van harte gefeliciteerd met jouw 16e verjaardag! Sweet Sixteen. Weer een stap dichter bij volwassenheid.

Wij wensen jou een jaar vol dromen waarin al je wensen zullen uitkomen. We houden van jou. Veel liefs, Papa, Mama, Marcus, Snoes en Tommie.´'


Eigenaren Chickfriend voor strafrechter in fipronilzaak

BARNEVELD/ZWOLLE (ANP) De twee eigenaren van het Barneveldse stalreinigingsbedrijf Chickfriend moeten zich vandaag en morgen voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden voor hun vermeende rol in de fipronilaffaire. Zo’n 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 geruimd en vernietigd toen bleek dat bij het schoonmaken het bestrijdingsmiddel fipronil was gebruikt.

De eigenaren, een 35-jarige Barnevelder en een 28-jarige inwoner van Nederhemert, worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. Hierop staat een maximum celstraf van vijftien jaar. De twee wisten niet dat fipronil aan het middel was toegevoegd, zeggen ze.

Hun schoonmaakmiddel Dega-16 werd samengesteld door een Belgische leverancier. Volgens de verdediging blijkt bovendien uit rapporten dat het schoonmaakmiddel geen gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Enkele honderden kippenboeren huurden Chickfriend en dochterbedrijf Chickclean in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. De pluimveesector leidde naar schatting een schade van vele tientallen miljoenen euro’s. Daarnaast wil het Openbaar Ministerie in een aparte procedure bijna vier ton aan ,,criminele winst’’ afpakken.

Naast het duo staat ook de 30-jarige vriendin van de Barnevelder terecht. Zij had volgens het OM tientallen liters fipronil in bezit.

Er loopt ook nog een civiele procedure, aangespannen door meer dan honderd gedupeerde pluimveehouders. In die procedure concludeerde de rechtbank in Arnhem afgelopen jaar dat de verdachten wisten dat ze stallen schoonmaakten met het verboden middel. Ze zijn dan ook aansprakelijk voor de door de bedrijven geleden schade.