Oproep Milieuorganisatie: 'Gemeenten houtrookvrij'

Oproep Milieuorganisatie: 'Gemeenten houtrookvrij'

NIJMEGEN (ANP) Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op ‘houtrookvrij’ te worden, zodat inwoners “niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook”. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.


Het lokaal bestuur kan bijvoorbeeld vastleggen dat houtkachels en open haarden maximaal 4 uur per dag gebruikt mogen worden en enkel tussen 08.00 uur en 22.00 uur. Ook zouden ze stoken kunnen verbieden als de zogeheten Stookwijzer die op internet te vinden is ‘code rood’ aangeeft voor hun gebied, bijvoorbeeld omdat het windstil is en de rook dan blijft hangen.

Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo'n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving. "In houtrook zitten verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet”, somt het RIVM op. Volgens cijfers van het instituut veroorzaakt houtstook 23 procent van de totale uitstoot van PM 2.5. Dat is fijn stof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

"De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer”, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af."