Admiraal Phil Davidson noemt de Chinese dreiging 'serieus'.
Admiraal Phil Davidson noemt de Chinese dreiging 'serieus'. Epa/jeon Heon-kyun

'Vrees voor Chinese invasie Taiwan'

10 maart 2021 om 12:28

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) China kan in de komende zes jaar een invasie van Taiwan ondernemen nu Peking in rap tempo de militaire dominantie van de Verenigde Staten in Oost-Azië overneemt, heeft een Amerikaanse topmilitair dinsdag gewaarschuwd. Admiraal Phil Davidson pleitte ervoor om aanvalswapens te plaatsen op Amerikaanse legerbases in het westen van de Stille Oceaan.


Het zelfstandige en democratisch geregeerde eiland Taiwan is onder constante dreiging van invasie door het autoritair geleide en communistische China. Peking ziet Taiwan als een afvallige provincie en heeft meermaals gezworen het te zullen inlijven.

,,Ik ben bezorgd dat China zijn ambities om de Verenigde Staten van de troon te stoten en de internationale leidersrol in te nemen versnelt”, zei admiraal Davidson dinsdag tegen een senaatscommissie in Washington. ,,Taiwan is duidelijk een van hun ambities in die context. En ik denk dat de dreiging voelbaar wordt dit decennium, in de komende zes jaar zelfs”, vertrouwde Davidson de senatoren toe.

De banden tussen de VS en Taiwan zijn nauwer geworden onder de Amerikaanse oud-president Donald Trump, die de confrontatie met China niet uit de weg ging. Ook onder president Joe Biden lijkt Taiwan op hulp uit Washington te kunnen rekenen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde in januari dat de Amerikaanse steun voor Taiwan ,,rotsvast” is. In januari werd een Taiwanese gezant in de VS voor het eerst sinds 1979 uitgenodigd voor een presidentiële inauguratie.

Davidson uitte zijn zorgen over Chinese expansiedrift niet slechts met betrekking tot Taiwan. Zo is ook het Amerikaanse eiland Guam volgens de admiraal een doelwit. Het Chinese leger maakt volgens Davidson gebruik van een simulatievideo waarin een eilandbasis moet worden veroverd die sterke gelijkenissen vertoont met Amerikaanse bases op Guam en het eiland Diego Garcia.

De Verenigde Staten doen er volgens de admiraal goed aan om meer langeafstandswapens te plaatsen op de bedreigde eilandbases. “Een grotere variatie van precieze langeafstandwapens, die gebruikt kunnen worden door al onze onderdelen is van doorslaggevend belang voor de destabiliserende situatie in het westen van de Stille Oceaan”, aldus Davidson.

China reageerde ontstemd op de opmerkingen van de admiraal. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ,,sommige Amerikanen” de kwestie Taiwan aangrijpen om China af te schilderen als een militair gevaar. ,,Maar het komt er feitelijk op neer dat de VS een excuus zoeken om hun uitgaven aan het leger op te voeren, hun strijdkrachten uit te breiden en zich te bemoeien met regionale aangelegenheden.”