Den Haag

10 maart 2021 om 11:16

Productie industrie krabbelt op tot boven niveau van jaar terug

(ANP) De Nederlandse industrie toonde in januari verder herstel van de dreun die de coronacrisis eerder uitdeelde. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat de productie inmiddels ook ten opzichte van een jaar geleden een plus zien.

De gemiddelde dagproductie was in januari 0,6 procent hoger dan in dezelfde maand in 2020. Een maand geleden meldde het statistiekbureau voor december nog een productie-afname van 0,2 procent. Maar dat cijfer is inmiddels bijgesteld in een toename van 0,2 procent.

De laatste keer daarvoor dat de industriƫle productie op jaarbasis aantrok, was in januari vorig jaar. Op maandbasis, oftewel telkens vergeleken met de voorgaande maand, laat de industrie al maanden weer een opgaande lijn zien.

De productie herstelt met wel met horten en stoten, concludeerde het CBS eerder al. Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De machine-industrie was daarbij goed voor de sterkste groei.

Het sentiment van fabrikanten is recent wel iets verslechterd, zo kwam vorige maand naar voren uit een peiling door het CBS. Dat komt omdat de ondernemers toen minder positief waren over de toekomstige productie en de voorraden.

Mogelijk spelen ontwikkelingen in de voor Nederland belangrijke Duitse industrie hierbij een rol.


Amsterdam

Lockdowns nemen hap van 25 procent uit Nederlandse kantorenmarkt

(ANP) De coronacrisis heeft de markt voor kantoren een aanzienlijke klap toegebracht. Nadat thuiswerken de norm was geworden, hadden werkgevers in Nederland even geen behoefte aan nieuwe werkplekken voor hun personeel. Via leden van makelaarsvereniging NVM werd daardoor een kwart minder kantoorruimte verkocht of verhuurd.

Doordat er amper interesse was op de kantorenmarkt wachtte eind 2020 nog altijd 5,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte op een nieuwe koper of huurder, schrijft de NVM in zijn jaarrapport over commercieel vastgoed. Dat is ongeveer even veel als in het voorgaande jaar en staat gelijk aan 11,5 procent van de totale voorraad aan kantoren.

Opvallend genoeg verkochten en verhuurden NVM-makelaars ongeveer even veel winkelruimtes als in 2019, ondanks gekelderde verkoopcijfers van veel winkeliers tijdens de pandemie.


AFNAME Waar makelaars in de Randstad minder winkelpanden konden slijten, steeg de verhuur en verkoop in Noord-Brabant en Overijssel. De leegstand van winkelpanden nam zelfs licht af, mede doordat veel van vastgoed een andere bestemming kreeg.

De NVM wijst er wel op dat op veel plekken de huren omlaag gingen, ook op prominente locaties zoals de Kalverstraat en Leidsestraat in het centrum van Amsterdam.