‘VVD blijft populairste partij bij ondernemers’

10 maart 2021 om 10:12

DEN HAAG (ANP) De VVD blijft de populairste partij bij ondernemers. In een ledenpeiling van VNO-NCW gaf 44 procent van de respondenten aan op de VVD te gaan stemmen, zegt de werkgeversorganisatie.


De tweede partij onder ondernemers is het CDA met 15 procent van de stemmen. Op de derde plaats komt D66 met 9 procent. Zo’n 6 procent vulde in het nog niet te weten.


NIEUWE COALITIE Een nieuwe coalitie bestaande uit VVD, CDA en D66 zou de voorkeur hebben van 23 procent van de ondernemers. Op de voet gevolgd door de 22 procent die het graag helemaal hetzelfde houdt: zij willen het liefst weer een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Verder laat 68 procent van de ondernemers weten enigszins (54 procent) tot zeer tevreden (14 procent) te zijn over het beleid dat de huidige coalitie heeft gevoerd. Zo’n 25 procent is juist enigszins (12 procent) tot zeer ontevreden (13 procent).

Over wie het nieuwe kabinet straks moet gaan leiden, is de meerderheid van ondernemers het eens: dat moet wederom Mark Rutte zijn. Op de tweede plaats staat Wopke Hoekstra. Ook Sigrid Kaag wordt relatief veel genoemd. Vooral haar internationale ervaring maakt ondernemers enthousiast.

Bijna een derde van de ondernemers vindt herstel van de economie een topprioriteit voor het nieuwe kabinet. Een goede tweede is het klimaat.

Ook zorg en onderwijs worden veel genoemd als topprioriteit, evenals het bouwen van woningen.