Den Haag

10 maart 2021 om 10:36

‘Ook tijdstip coronasteun is cruciaal voor horecaondernemers’

(ANP) De nood bij de horecaondernemers is hoog en coronasteun zoals de TVL-regeling is van levensbelang. Ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun is cruciaal om te overleven. Dat zei de advocaat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de behandeling van een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen.

Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar ,,binnen 16 weken”. De vertraging zou te maken hebben met ,,ingrijpende systeemwijzigingen”. In een openingspleidooi zei de advocaat van KHN niet te begrijpen waarom de systeemwijzigingen niet waren voorbereid. Volgens hem was daarvoor zeker twee maanden de tijd.

De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van diens omzetverlies. Bij 30 procent omzetverlies is het subsidiepercentage 50 procent. Bij 100 procent omzetverlies loopt dit op naar 70 procent.

Dit kort geding bij de rechtbank in Den Haag is niet de enige gang naar de rechter van de horecabranche. KHN kondigde eerder al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Als onderdeel van die zaak wil de organisatie via een bodemprocedure ook een schadevergoeding voor horecaondernemers regelen.


Heythuysen

Geen Limburgs gras voor WK voetbal in Qatar wegens mensenrechten

(ANP) Het Limburgse bedrijf Hendriks Graszoden gaat geen gras leveren aan het WK van 2022 in Qatar.

Het bedrijf breekt zodoende met een jarenlange traditie. Hendriks Graszoden trekt zich onder meer terug vanwege het schenden van mensenrechten in Qatar, bevestigde een woordvoerster woensdag na berichtgeving van 1Limburg.

Hendriks Graszoden leverde eerder graszoden voor het WK in Duitsland (2006), het EK in Zwitserland (2008) en het EK in Frankrijk (2016). ,,In 2010 was de voorstellingsronde in Qatar en daarna hebben we geprobeerd de order binnen te halen. Door de jaren heen drong bij ons het besef door: dit gaat het niet worden”, zei de woordvoerster.


DODEN Volgens haar zijn de arbeidsomstandigheden bij de bouw slecht. ,,We wisten dat er doden vielen, maar schrokken enorm toen we hoorden dat 6500 mensen zijn omgekomen tijdens de werkzaamheden.”

Behalve de barre werkomstandigheden waren ook de kwaliteitsnormen voor het kweken van gras beneden de maat in Qatar.