Supportersverenigingen zijn voorzichtig positief

10 maart 2021 om 11:41

'Toegangsapp lijkt een mooi hulpmiddel'

EINDHOVEN (ANP) De supportersverenigingen van voetbalclubs zijn voorzichtig positief over de coronatoegangsapp, die mogelijk binnen afzienbare tijd zijn intrede gaat doen. De app zou ervoor kunnen zorgen dat voetbalfans die gevaccineerd zijn, negatief hebben getest of het coronavirus onlangs hebben gehad weer de stadions in mogen.
“Het zou mooi zijn als het er zo uit komt te zien. Het lijkt een mooi hulpmiddel dat je via een bewijs op je telefoon weer naar binnen kunt, zij het aan de hand van loting”, aldus Remco Strik, de voorzitter van Supportersvereniging AZ.
“Wij denken dat dit enorm veel perspectief biedt. Hoop doet leven”, aldus Fabian Nagtzaam, de directeur van Supportersvereniging Ajax. “Eerder is er gesproken over sneltesten, maar die bleken te kostbaar. Reken maar uit; zeventien thuiswedstrijden keer ruim 50 euro per stuk. Die kosten kun je onmogelijk bij de supporters neerleggen.”

Harrie Timmermans, de voorzitter van de Supportersvereniging PSV, plaatst echter ook kanttekeningen. “Iedereen wil na een jaar afwezigheid niets liever dan terugkeren in het stadion. Dit geeft namelijk een gevoel van onthechting”, aldus Timmermans. “Zeker in deze fase van de crisis hebben we er veel voor over om weer naar het stadion te kunnen. Maar dat verlangen moet ons niet blind maken, waardoor we een keuze maken zonder er goed bij stil te staan en in te stemmen met voorwaarden zonder de consequenties te weten.”

NIET VERPLICHTEN Volgens Timmermans “gaat het bij voetbal in de kern om veilig vermaak”. “Je hebt bij PSV te maken maken met 36.000 individuen en je kunt die mensen niet verplichten zich te laten vaccineren”, aldus Timmermans. “Er zijn meerdere middelen en je moet het vaccin niet heilig verklaren. Je moet de keuzevrijheid van de mensen wel respecteren, anders is er indirect sprake van een vaccinatieplicht en ontstaat er een tweedeling.”

Strik kijkt uit naar een stadionbezoek. "Op televisie zie je de wedstrijd beter, maar het gaat om de sfeer en de sociale contacten eromheen.”