Scheidsrechter Bjorn Kuipers gaf, na twee keer geel, de rode kaart aan Porto-aanvaller Mehdi Taremi (9). Epa/alessandro di Marco

Porto schakelt Juventus uit

10 maart 2021 om 11:57

Italianen struikelen in achtste finales CL

TURIJN (ANP) Cristiano Ronaldo gaat ook dit seizoen Juventus niet naar de winst in de Champions League leiden. FC Porto schakelde de Italiaanse kampioen in een bijzonder enerverend duel uit in de achtste finales, door met een man minder overeind te blijven en in verlenging toe te slaan. De 3-2 nederlaag kon Porto zich veroorloven.

In extra tijd maakte eerst Sérgio Oliveira uit een vrije trap de 2-2 voor de bezoekers. Kort later kopte Adrien Rabiot Juventus opnieuw naar een voorsprong, waardoor de Italianen in de resterende tijd nog één treffer nodig hadden. Die bleef uit. De 2-1 na 90 minuten had tot de verlenging geleid.

RODE KAART Sérgio Oliveira zette na een door scheidsrechter Björn Kuipers toegekende strafschop de bezoekers op voorsprong. Kort na de hervatting maakte Federico Chiesa de 1-1. Even later moest Porto met een man minder verder, na de rode kaart voor Mehdi Taremi.
De druk werd vervolgens te groot voor de Portugezen. Chiesa kopte na ruim een uur de 2-1 binnen, op aangeven van de offensief ingestelde back Cuadrado. In blessuretijd werd nog een treffer van Morata afgekeurd om buitenspel en schoot Cuadrado op de lat. Daardoor werd de verlenging noodzakelijk.
In 2017 stond Juventus voor het laatst in de finale van de Champions League. In de jaren daarna was er vroegtijdige uitschakeling tegen Real Madrid, Ajax en Lyon.

DE LIGT Matthijs de Ligt, verre van fit, viel een kwartier voor tijd in bij Juventus. De verdediger besefte kort na afloop de grote gevolgen van de sensationele uitschakeling. "Dit verandert ons seizoen”, treurde de oud-Ajacied. "We willen graag in de Champions League spelen, maar nu liggen we er al in maart uit. Dit valt ons heel zwaar.”
De Ligt claimde als extra spits nog een strafschop bij een stand van 3-2, maar arbiter Björn Kuipers weigerde naar de stip te wijzen. "Dat we een groot deel van de wedstrijd tegen tien man hebben gespeeld, maakt het nog wat moeilijker om op deze manier te worden uitgeschakeld”, mokte De Ligt, die met landskampioen Juventus in de Serie A als nummer 3 momenteel tegen een achterstand van 10 punten op koploper Internazionale aankijkt.