De Noord-Ierse premier Arlene Foster.
De Noord-Ierse premier Arlene Foster. 2020. British Prime Minister Boris Johnson had Chaired the Emergency Cabinet Office Briefing Rooms (cobr) Meeting - Populary Often Referred to as Cobra - at Downing Street the Same day 09 March. Epa/andy Rain

'Geen interesse EU in vredesverdrag'

Noord-Ierse premier uit harde kritiek op EU

BELFAST (ANP/RTR) - De Noord-Ierse premier Arlene Foster zegt dat de Europese Unie niet geïnteresseerd is in het vredesverdrag van Belfast, maar alleen in het beschermen van haar handelsblok. Ze noemt de aangekondigde juridische stappen van de EU tegen het verlengen van soepele controle- en inspectie-eisen aan de grens niet de juiste stap voor de vrede.


,,De Europese Unie is alleen geïnteresseerd in het beschermen van haar handelsblok, ze zijn niet geïnteresseerd in het beschermen van het Goedevrijdagakkoord, wat ze wel claimen”, aldus Foster. ,,Als de EU wel geïnteresseerd was in de vrede, dan zou ze nu niet deze juridische stappen nemen.”

De EU kondigde woensdag aan het besluit van de Britse overheid om de periode van soepele grenscontroles aan de Iers-Britse grens te verlengen aan te vechten. In Noord-Ierland bestaat ondertussen veel onvrede over de afspraken met de EU. Foster vindt deze stappen ,,totaal buiten proportie.” Ze wil dat er een nieuwe en blijvende oplossing komt. ,,Het protocol steeds weer verlengen is een pleister plakken op dit probleem.”


INGETROKKEN Noord-Ierse paramilitairen hebben uit protest hun steun voor het Goedevrijdagakkoord ingetrokken. Dat historische akkoord stamt uit 1998. Het maakte een einde aan de gewelddadigheden tussen de republikeinen of Ierse nationalisten die aansluiting bij Ierland willen en de loyalisten die de banden met het Verenigd Koninkrijk juist zo nauw mogelijk willen hebben.