Virtuele bijeenkomst NPC

Chinees Volkscongres in schaduw van corona en spanningen VS

PEKING (ANP) Het Chinese Nationale Volkscongres (NPC) komt vanaf vandaag bijeen voor de jaarlijkse sessie waarmee dit parlement het regeringsbeleid bekrachtigt en belicht. De naar schatting 3000 afgevaardigden zijn zeker een week bijeen en de zitting van het congres wordt vrijdag geopend door premier Li Keqiang. Het gaat om door de communistische partij geselecteerde parlementariƫrs.


Net als vorig jaar is een groot deel van de bijeenkomst virtueel vanwege het coronavirus. Het wordt dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar overschaduwd door het virus maar ook door de oplopende spanningen met de VS en in de regio, zoals de conflicten over Chinese claims op eilanden en wateren, inclusief Taiwan, en de spanningen aan de grens met India.

Hoofdpunten zijn naar verwachting wijzigingen in het kiesstelsel van het officieel nog steeds autonome Hongkong, een economisch vijfjarenplan (2021-2025) en een forse verhoging van de defensie-uitgaven. China zou zich economisch willen richten op het terugdringen van de staatsschuld en meer inspanningen willen doen om technologisch helemaal onafhankelijk van het buitenland te worden en zo niet langer spullen uit bijvoorbeeld de VS te hoeven importeren. Het bruto binnenlands product zou ondanks de coronapandemie toch met meer dan 8 procent moeten gaan groeien.

De Chinese volksvertegenwoordiging die het congres belichaamt, is doorgaans enkel een orgaan dat besluiten bekrachtigt die de regering en de Communistische Partij van China al hebben genomen. Maar het is ook een bijeenkomst die aangeeft hoe de politieke wind waait in de Volksrepubliek.

Vorig jaar stemde het NPC bijvoorbeeld voor ,,een sterker mechanisme om de nationale veiligheid in Hongkong te waarborgenā€. Het was een veiligheidswet waarmee het op westerse leest geschoeide rechtstelsel in autonoom Hongkong rigoureus is ondermijnd en in lijn wordt gebracht met dat van de Volksrepubliek. In China is de rechterlijke macht niet onafhankelijk en beklaagden worden vrijwel altijd schuldig bevonden.