Ankara

Ankara

Zeker elf militairen dood door crash Turkse helikopter

(ANP/AFP) Een crash van een legerhelikopter in het zuidoosten van Turkije heeft het leven van zeker elf militairen geëist. Twee van hen overleden in een ziekenhuis nadat ze daar met twee andere gewonden heen waren gebracht. Het ongeluk gebeurde in de provincie Bitlis, meldde het Turkse ministerie van Defensie.

Het ging om een Cougar-helikopter waarmee het contact een half uur na het opstijgen werd verloren. Het wrak is gevonden na een zoektocht met onder meer drones. Onder de doden is een luitenant-generaal. De EU, de VS en de NAVO hebben hun condoleances overgebracht aan de bondgenoot.

De militaire vleugel van de verboden Koerdische partij PKK claimt het toestel te hebben neergeschoten, melden Koerdische media. Turkije houdt het op een ongeluk. Op tv-beelden van de plek van de crash is te zien dat het zicht door het barre weer erg slecht is in de bergachtige regio.


Brussel

Vlaams besluit zomerfestivals pas
na Nederlandse testresultaten

(ANP/BELGA) Vlaanderen stelt een besluit over de zomerfestivals uit. De coronacijfers in het Nederlandstalig deel van België geven geen aanleiding voor een positieve beslissing en minister-president Jan Jambon wil de resultaten van de testevenementen in Nederland laten meewegen.

Jambon, die ook voor cultuur verantwoordelijk is, zei dit in het Vlaams parlement naar aanleiding van vragen. In januari had hij met de festivalsector afgesproken om uiterlijk half maart een beslissing te nemen over de organisatie van de zomerfestivals, zoals de ook bij Nederlanders populaire Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland.

Er komen in Vlaanderen geen zogenoemde Fieldlab-evenementen zoals in Nederland, waar gegevens worden verzameld over de besmettingsrisico’s van negatief geteste bezoekers van onder meer sportwedstrijden en concerten. Maar Jambon wil de kennis en ervaringen die daarmee worden opgedaan wel “een belangrijke rol” laten spelen in de beslissing, zei hij. Eind maart verwacht Jambon de resultaten.

Rock Werchter is nu geagendeerd voor 1 tot en met 4 juli en Tomorrowland in de weekends van 17 en 24 juli. Het vierdaagse popmuziekfestival Pukkelpop in Hasselt staat van 19 tot en met 22 augustus in de planning.


Parijs

Weekendlockdown voor derde
Franse regio

(ANP/RTR) In Frankrijk gaat een derde regio in een weekendlockdown. Inwoners van de noordelijke regio Duinkerken en Nice en omstreken mochten in het weekend al niet zonder geldige reden naar buiten, en daar komt nu het eveneens noordelijke departement Pas-de-Calais bij. Premier Jean Castex kondigde dat aan op een persconferentie.