Den Haag

Den Haag

LTO: meer ruimte
voor landbouw, landwinning
een optie

(ANP) Er moet meer ruimte komen voor boeren en tuinders, vindt landbouworganisatie LTO. Jaarlijks verdwijnt er zo’n 16.000 voetbalvelden aan landbouwgrond, terwijl boeren ook maatschappelijke diensten leveren. Daarom kan het geen kwaad om te kijken naar de winning van nieuw land, vindt de belangenvereniging. Ook moeten er regels komen om verdere afkalving van de landbouwgrond tegen te gaan, schrijft LTO in zijn Grondvisie 2021.

Zo moet huizenbouw in eerste instantie plaats vinden door bestaande ruimtes in de stad te gebruiken en zou er een verbod moeten komen op het gebruik van boerenland voor zonnepanelen. Ook zou Nederland niet vol moeten komen te staan met ‘grijze dozen’, verwijst LTO naar distributiecentra en datacentra. Als landbouwgrond toch een ander doel moet krijgen, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd.

LTO vraagt om serieus te kijken naar de winning van nieuw land, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar is niet alleen de landbouw bij gebaat, maar ook stedenbouw, recreatie en natuur kunnen profiteren.


Den Haag

381 miljoen vergoeding vaste lasten toegekend in nieuwe ronde

(ANP) Sinds 15 februari hebben zo'n 66.000 ondernemers wegens de coronacrisis een vergoeding van de vaste lasten aangevraagd voor het eerste kwartaal van 2021. Aanvragen van meer dan 36.000 bedrijven zijn goedgekeurd. Samen hebben zij al 381 miljoen euro toegekend gekregen. De TVL-regeling werd recent uitgebreid, zodat ook kleinere ondernemers ervan gebruik kunnen maken. Waar een ondernemer eerder minimaal 3000 euro aan maandelijkse vaste lasten moest hebben, ligt die ondergrens nu op 1500 euro. Zo'n 6200 ondernemers uit deze categorie dienden een aanvraag in.