Jaren zeventig-woonwijk verwarmd met waterstof

Jaren zeventig-woonwijk verwarmd met waterstof

GRONINGEN (ANP) Voor het eerst in Nederland krijgt een woonwijk uit de jaren zeventig aansluiting op een waterstofnetwerk. Zo’n 40 sociale huurwoningen in het Groningse Wagenborgen krijgen een speciale omgebouwde cv-ketel die draait op duurzaam geproduceerde waterstof. Tegelijkertijd worden ze beter geïsoleerd en krijgen ze een elektrische warmtepomp. Netbeheerder Enexis en woonstichting Groninger Huis willen met het project ervaring opdoen met een nieuwe combinatie van maatregelen die samen aardgas overbodig maken.


Het is een “uniek project”, zeggen de initiatiefnemers. “Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat.”

Waterstof of waterstofgas is een volkomen schone brandstof in het gebruik. Om het te verkrijgen, moet water (H2O) door middel van elektriciteit worden gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Hoe duurzaam het is, hangt af van de manier waarop de elektriciteit is opgewekt.

De waterstof die nodig is in Wagenborgen wordt geproduceerd op een boerderij verderop. Daar wordt een zogeheten elektrolyser geïnstalleerd. Die machine maakt waterstof met behulp van stroom. Die stroom wordt weer opgewekt door een windmolen die de boer op zijn erf heeft staan en door zonnepanelen die op het dak van zijn schuur liggen.