“Isoleren is de eerste stap naar aardgasvrij wonen", aldus Natuur & Milieu.
“Isoleren is de eerste stap naar aardgasvrij wonen", aldus Natuur & Milieu. ANP / Koen van Weel

'Woning isoleren, als subsidie stijgt'

'Vergoeding nu nog te laag voor huiseigenaren'

UTRECHT (ANP) Ruim 80 procent van de woningeigenaren zegt het huis te willen isoleren als de overheidssubsidie stijgt. Dat meldt Natuur & Milieu op basis van een peiling die I&O Research deed onder 1500 huiseigenaren.


“Isoleren is de eerste stap naar aardgasvrij wonen. En het levert direct winst op voor het klimaat, omdat je niet langer stookt voor de buitenlucht”, zegt Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu. Daarnaast geeft het meer wooncomfort en een lagere energierekening voor huishoudens. “Dat komt het draagvlak voor klimaatbeleid ten goede.” Van alle huizen is driekwart niet of slecht geïsoleerd. Dat moet beter, vindt Van Tilburg. Met de huidige subsidieregeling kunnen huizenbezitters 20 procent van de isolatiekosten vergoed krijgen, mits ze minstens twee maatregelen nemen, zoals muur- en dakisolatie. Het onderzoek wijst uit dat woningeigenaren deze vergoeding te laag vinden.


Ze zouden hun huis wel isoleren als de Rijksoverheid 60 procent van hun kosten dekt. Daarnaast zegt twee derde van de ondervraagden dat het kabinet isolatiesubsidie moet opnemen in het regeerakkoord.

Van de huizenbezitters die onlangs hun woning isoleerden, maakte maar 20 procent gebruik van bestaande subsidiepotten. De rest voldeed niet aan de voorwaarden of wist niet van het bestaan van de regeling.


Daarom roept Natuur & Milieu de overheid op om een plan te maken voor een nieuw isolatieprogramma, concreet beleid uit te werken en er genoeg geld voor vrij te maken.