Diskwalificatie voor atlete Vastenburg

Diskwalificatie voor atlete Vastenburg

TORUN (ANP) Atlete Jip Vastenburg is kort na de series van de 3000 meter bij de EK indooratletiek in het Poolse Torun gediskwalificeerd.


De 26-jarige atlete had volgens de wedstrijdleiding op een moment in de race niet goed in de binnenbaan gelopen; ze overschreed de witte lijn aan de binnenzijde en dat is tegen de regels.

Een teleurstelling voor de atlete, want ze had zich overtuigend geplaatst voor de finale. Ze liep naar de derde plaats in haar serie in een persoonlijk record van 8.52,72. De Atletiekunie besloot geen protest in de dienen. “Op de videobeelden is duidelijk te zien dat ze drie passen op de lijn stapt, dus geen protest”, aldus technisch directeur Ad Roskam.

Maureen Koster is vandaag de enige Nederlandse in de finale van de 3000 meter. Zij eindigde in haar serie als vierde en plaatste zich met die klassering voor de eindstrijd.


SCHILDER Atlete Jessica Schilder is erin geslaagd zich te kwalificeren voor de finale van het kogelstoten bij de EK indoor in het Poolse Torun. De 21-jarige Volendamse kwam tot een afstand van 18,48 meter, een dik persoonlijk record. Ze eindigde met die afstand als vijfde in de kwalificatie. Schilder miste op 2 centimeter de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio. De kogelstootster veroverde vorige maand op de NK indoor de Nederlandse titel met 18,19. Dat was toen 1 centimeter onder de limiet voor Torun, maar omdat Schilder wel voldeed aan de inschrijfnorm van de Europese bond, besloot de Atletiekunie haar toch op te nemen in de equipe voor de Europese titelstrijd. “Twee centimeter van de olympische limiet af is even zuur nu, maar met die 18,48 ben ik dik tevreden”, zei Schilder na afloop met twee vingers veelbetekenend in de lucht. “Het was mijn derde poging en omdat ik niet zeker wist of ik de finale al had gehaald, probeerde ik met alles wat ik in me had een goede stoot uit te persen. Ik had niet verwacht dat ie zo ver zou komen.”

Schilder en haar trainer ontdekten na de NK dat er een foutje zat in haar draaitechniek.