Voor Kootwijk hoeft niet specifiek reclame te worden gemaakt. Daar is het al druk genoeg.
Voor Kootwijk hoeft niet specifiek reclame te worden gemaakt. Daar is het al druk genoeg. Gerwin van Luttikhuizen

Raad blij met samenvoeging toeristische promotieclubs

BARNEVELD De Barneveldse politiek is enthousiast over het plan om vanaf 1 januari 2022 één organisatie in de gemeente Barneveld te hebben die alle activiteiten op het gebied van toerisme en dorpspromotie op zich neemt: de stichting VisitBarneveld. Wel was er dinsdagavond tijdens de commissie Bestuur enige discussie over de precieze invulling van de marketing.


Jannes Bijlsma

De huidige organisaties Daarom Barneveld, het Toeristisch Platform Barneveld, Go Barneveld en de Toeristische Informatiepunten Barneveld moeten vanaf volgend jaar opgaan in VisitBarneveld. Deze verzorgt de totale uitvoering van de promotie van Barneveld. Tevens komt er een nieuwe website, www.visitbarneveld.nl, met subpagina’s voor de dorpen Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, ‘Terbroek’, Stroe en Garderen. De nieuwe stichting ontvangt vanaf 2022 de eerste drie jaar minimaal 75.000 euro van de gemeente.

Barneveldse politici legden de afgelopen jaren al verschillende malen de vinger bij de soms onoverzichtelijke situatie in de toerisme- en recreatiesector, door al die verschillende organisaties die vaak, deels, hetzelfde werk deden. ,,Wij vragen al langer naar meer structuur in de organisatie en de websites. Aan die wens wordt nu voldaan”, zei SGP-raadslid Arend Flier tijdens de commissievergadering. De partijen waren eensgezind in deze opvatting.


Zo dacht ook Lokaal Belang-commissielid Sjoerd van Amerongen erover, al had hij wel een opmerking over de keuze voor de naam van de website. ,,Als je een weekendje Garderen voor ogen hebt, zoek je dan op internet op het woord ‘Barneveld?’, vroeg hij zich hardop af. ,,Les één van marketing is: verplaats je in de klant. Spreek over de Veluwe, voor mijn part over ‘Het eerste bos vanaf Amsterdam’. Verzin iets leuks, maar laat Barneveld erbuiten. Kunnen we geen aparte site voor aparte dorpen maken, die in zoekmachines goed vindbaar is, die de bezoeker kan doorgeleiden naar de site van VisitBarneveld? ”

Pro’98-raadslid Frank van der Lubbe reageerde dat in de nieuwe aanpak de losse kernen juist beter voor het voetlicht komen. ,,U schetst het probleem waar we twee jaar geleden tegenaan liepen”, zei hij. ,,Wij wilden als raad af van Daarom Barneveld voor alle dorpen. Juist in de dit plan gaan we de kernidentiteit centraal stellen.”

Wethouder Didi Dorrestijn bevestigde dit en gaf ook aan dat de sector zelf kiest voor de gekozen aanpak. ,,Visit Barneveld is overkoepelend, daaronder heb je de verschillende dorpen. Die kunnen zich allemaal goed profileren op de site.” Verder zei ze te verwachten dat, wanneer een bezoeker googlet op Visit Voorthuizen, deze al snel op de juiste dorpspagina zal uitkomen.


DE GLIND EN KOOTWIJK Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) vroeg zich af waarom er geen pagina’s voor De Glind en Kootwijk worden aangemaakt. ,,We willen graag aandacht voor álle dorpen in onze gemeente. De Glind is een fantastisch wandelgebied, Kootwijk is heel interessant voor paardenliefhebbers. Ik vind dat deze dorpen erbij moeten.” Volgens inspreker Wilco de Jong, voorzitter van Go Barneveld, wilden de betrokken partijen in de dorpen dat zelf niet. ,,Ik heb een onderzoeksrondje gemaakt, en de mensen in De Glind zeiden: wij moeten eerst verder werken aan ons toeristisch product. En in Kootwijk zei men: bij ons is het af en toe té druk. Dus even geen promotie.”

Camping Nieuw Hof in Terschuur