Sjanne Boutens. ,,Kleuren die tegenover elkaar staan botsen bijna en dat vind ik juist goed werken.”
Sjanne Boutens. ,,Kleuren die tegenover elkaar staan botsen bijna en dat vind ik juist goed werken.” Freek Wolff

Oog voor [gevoel in het gezicht]


Twee jaar geleden deed Sjanne voor de eerste keer met veel plezier mee aan de atelierroute. Vorig jaar werd het evenement door de coronacrisis afgelast. Dit jaar kan elke kunstenaar op de website www.atelierroute.org inloggen om daar zijn of haar eigen pagina te vullen met informatie, foto’s en een filmpje. ,,Je mag er maximaal tien werken op plaatsen en je maakt een persoonlijke video over je schilderijen en je passie.”

Sjanne heeft altijd in Achterveld gewoond. Na de basisschool deed ze de havo aan het Vathorst College in Amersfoort. ,,Dat is een middelbare school die de kunst echt centraal heeft staan en leerlingen de ruimte geeft zich hierin te ontwikkelen. Er zijn vier creatieve kanten waar je voor kunt kiezen: dans, theater, muziek en beeldende vorming. In het eerste jaar volg je die allemaal en elk jaar laat je een vak afvallen, zodat ik beeldende vorming als examenvak overhield. Leerkracht Monica de Jong voelde me goed aan en stimuleerde me. Met haar heb ik nog veel contact.”


AMSTERDAM Sjanne kwam vervolgens door een strenge selectie en werd toegelaten tot de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). De opleiding bleek enorm pittig, zodat de Achterveldse hier niet gelukkig van werd. ,,Het was helaas te uitputtend, in combinatie met de lichamelijke beperking die ik heb. Dus besloot ik om ermee te stoppen en ben ik in september 2020 begonnen met creative business aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hier word ik opgeleid tot mediaprofessional, waarmee je alle richtingen op kan, zoals contentmaker, audiovisuele creaties, tekstschrijver/journalistiek of de marketing. Het is een mix van creativiteit. Vormgeving vind ik erg leuk natuurlijk, maar ik merk dat ik tekstschrijven en radio ook erg tof vind. Je verdiept je en doet onderzoek naar doelgroepen. Fotoshoppen en websites bouwen, is ook erg gaaf natuurlijk. Toen ik aan een magazine mocht werken, kon ik daar schilderwerk van mezelf in kwijt. Erg leuk natuurlijk.”


GROTE OGEN Sjanne was al jong geboeid door alles wat met tekenen en knutselen te maken had. ,,Dan zat ik helemaal in mijn eigen bubbel, zo geconcentreerd was ik. Op school en thuis kon ik daar de hele dag zoet mee zijn.” Ze werd als kind geïnspireerd door cartoons en vond het grappig om zelf poppetjes te verzinnen, met hele grote ogen of een kleine neus. Toen al hield ze ervan om veel kleur te gebruiken. Dit doet ze tot op de dag van vandaag.


Een schilderij aan de wand in de woonkamer bij haar ouders knalt eruit wat dit betreft. Ze maakte het kleurrijke portret al in 2016. Face to face is het eerste waar ze aan denkt bij dat pakkende kunstwerk. ,,Kleuren die tegenover elkaar staan botsen bijna en dat vind ik juist goed werken.” Aan een andere muur hangt een schilderij dat geïnspireerd is op het impressionistische werk van Claude Monet. Alleen zette Sjanne de bloemen van de waterlelies met haar kwast wat scherper aan.

,,Ik keek dan op                 Youtube-filmpjes hoe je dat kunt doen, zo ontwikkelde ik een eigen stijl, puur op gevoel

EVELIEN KOOLOOS Een portret van David Bowie maakte ze omdat de wijlen popartiest een soort muze is en een extravagant uiterlijk had. ,,Hij deed gewoon wat hij zelf wilde. Zijn persoonlijkheid is kunst op zich. Zijn portret had ik op school gemaakt met oliekrijt en acrylverf, maar nu werk ik hem uit op doek.”


Sjanne kreeg een fascinatie voor ogen. Dat wilde ze realistisch in de vingers krijgen. ,,Ik keek dan op Youtube-filmpjes hoe je dat kunt doen en zo ontwikkelde ik een eigen stijl, puur op gevoel. Soms maak ik dingen na, om iets te leren. Ik gebruik nog wel potloden, maar schilderen heeft mijn voorkeur.” Af en toe volgt Sjanne nog lessen bij Evelien Kooloos in Achterveld.


Portretten schilderen, vindt het Achterveldse talent het leukste om te doen. Ze vindt het fascinerend welke (karakter)trekken zichtbaar zijn in de gezichten van personen. ,,Het hoeft er niet realistisch uit te zien, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen er met een eigen blik en gevoel naar kan kijken. Kunst moet expressie zijn en vanuit je binnenste komen. Er moet gevoel in zitten. Daarom vind ik kleur erg belangrijk.”


JOY DIVISION Sjanne volgt kunstenaars op social media, terwijl ze de bekende meesters van weleer, zoals Rembrandt, ook erg kan waarderen. ,,Hoe hij met kleur, schaduw en licht werkte, vind ik heel mooi.” Sjanne houdt erg van het werk van de kunstschilder Kees van Dongen, omdat het soms een vervreemdend effect aan zijn werk geeft. Ook hier komen de ogen sterk uit de verf. ,,Ze zeggen veel over een mens. Als je daar echt iets in kan leggen, blijf je er lang naar kijken.”


Acrylverf is het materiaal waar de kunstenares het meest mee schildert. Ze is blij dat het snel opdroogt en makkelijk schildert. Olieverf vindt ze ook mooi, omdat het goed te mengen is. Ze schildert veel fantasiegezichten. Eén keer maakte ze een werk in opdracht. ,,Dat was Ian Curtis, de zanger van de band Joy Division, waarbij geluidsgolven te zien zijn. De opdrachtgever was er heel blij mee, omdat ik zijn wensen met veel blauw erin verwerkt had.”


Ze laat nog twee foto’s van fraaie kunstwerken zien. Intussen kreeg Sjanne op haar werk al lovende woorden van kunstkenners, vooral vanwege haar bijzondere toepassing van kleur. Toch vermoedt ze dat schilderen bij een hobby zal blijven. ,,Maar je weet nooit wat er op je pad komt natuurlijk (glimlacht).”

Afbeelding