Tilburg en NS vervolgd voor 'chroom-6'

5 maart 2021 om 11:18

TILBURG/UTRECHT (MEDIAWATCH) Justitie vervolgt de gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain voor het chroom-6-drama in die stad. Daarbij werden honderden werklozen aan het kankerverwekkende chroom-6 blootgesteld, meldt het Brabants Dagblad.


Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de politie meer dan drie jaar onderzoek gedaan. Het OM concludeert dat de gemeente en NedTrain zich niet hebben gehouden aan de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet Milieubeheer. Er worden geen mensen persoonlijk vervolgd. Omdat een bedrijf of instantie niet de gevangenis in kan, ligt het voor de hand dat er een boete wordt geƫist.

Het chroom-6-drama in Tilburg speelde zich af tussen 2004 en 2011. Bijstandsgerechtigden werden toen gedwongen aan het werk gezet, om hun uitkering te behouden. Pas toen het project was afgelopen kwam aan het licht dat in de verf die werklozen van de treinen hadden afgeschuurd, het kankerverwekkende chroom-6 zat. Uit onderzoek van het Brabants Dagblad bleek dat NS-dochter NedTrain, partner in het project, van die gevaren op de hoogte had kunnen zijn. De werkomstandigheden voor de werklozen waren beroerd.