Dierenpark Amersfoort moest plotseling sluiten na het incident met de chimpansees.
Dierenpark Amersfoort moest plotseling sluiten na het incident met de chimpansees. Caspar Huurdeman

Doodgeschoten apen Amersfoort vielen medewerkers dierenpark aan

5 maart 2021 om 10:02

'Geen andere optie'

AMERSFOORT De twee chimpansees die in november vorig jaar ontsnapten uit hun kooi in DierenPark Amersfoort vielen medewerkers van de dierentuin aan. Er was daarom geen andere optie dan de dieren dood te schieten. Verdoven zou te veel tijd hebben gevergd in de acute noodsituatie die was ontstaan. Dat concluderen externe onderzoekers die het fatale incident in het dierenpark tegen het licht hebben gehouden.

Op 3 november konden chimpansees uit hun verblijf ontsnappen door een menselijke fout. De meeste apen lieten zich snel weer achter de hekken lokken, maar Mike (55) en Karibuna (20) gingen op pad. Het dierenpark moest al snel beslissen om beide chimpansees dood te schieten. “Een van de meest ingrijpende momenten in de geschiedenis van het park. Ontzettend veel verdriet”, aldus het Amersfoortse park. De dierentuin vroeg het externe incidentenonderzoeksbureau Intergo om een onderzoek, om daarvan te kunnen leren.


LEVENSGEVAARLIJK Volgens de onderzoekers kwamen de ontsnapte apen vrijwel meteen in contact met bezoekers. Die werden heel snel naar een gebouw in het park gedirigeerd. Niemand raakte gewond. Het was een levensgevaarlijke situatie, aldus de onderzoekers. Gebruik van een vuurwapen was “de enige en juiste interventie”. Verdoven duurde te lang. Om de apen te kunnen vangen onder een net of ze te taseren moesten medewerkers te dicht bij de dieren komen, waardoor ze in groot gevaar zouden komen.

De onderzoekers adviseren het dierenpark om maatregelen te nemen zodat het afsluiten van hokken veiliger verloopt. Er worden fysieke handelingen toegevoegd, zodat de ene handeling pas kan plaatshebben als de andere succesvol is uitgevoerd. Op die manier wordt de kans dat een deur niet goed dicht is kleiner. DierenPark Amersfoort neemt die adviezen over.

Het park werkt aan een passende herdenkingsplek voor de doodgeschoten dieren. Mike was de oudste chimpansee in Amersfoort en woonde daar al meer dan vijftig jaar. Hij gold als een icoon voor het park. Chimpansee Kumi heeft de leidersrol over de groep dieren overgenomen van Karibuna. Volgens het dierenpark is de rust en de harmonie in de groep ondertussen goed hersteld.

Afbeelding
Afbeelding