5 maart 2021 om 12:09

Wielrennen

'Sprintaankomst Jakobsen' verdwenen

AIGLE (ANP) De gevaarlijke aankomst in Katowice in de Ronde van Polen wordt niet meer gebruikt.

De razendsnelle sprint resulteerde afgelopen augustus in een ernstige valpartij, toen Dylan Groenewegen van zijn lijn afweek waardoor Fabio Jakobsen in de hekken belandde.

De sprinter van Deceuninck- Quick-Step liep daarbij zware verwondingen op en werd enkele dagen in coma gehouden. Groenwegen is voor het veroorzaken van de crash voor negen maanden geschorst.

“De finish waar Fabio Jakobsen zwaar ten val kwam, zal niet meer worden gebruikt”, lichtte Matthew Knight, manager van het wegwielrennen van de internationale wielerunie UCI de nieuwe veiligheidsregels toe in een webinar, meldde onder meer Wielerflits. “Sprints waarbij de snelheden door een hoogteverschil met 15 tot 20 kilometer per uur oplopen zijn niet meer toegestaan.”

In de bewuste sprint in Katowice lagen de snelheden nog hoger dan in andere massasprints omdat de finishstraat bergaf loopt. Jakobsen vloog op hoge snelheid door de de omheining heen.

Volgens Knight komt er voor sprints ook een verbod op aankomsten met bochten op tweehonderd meter van de streep, zoals in de Ronde van Zwitserland voorkwam. De UCI gaat in overleg met de koersorganisatoren.