Gerard Doest bij zijn dakpannen, die hij voor het goede doel verkoopt.
Gerard Doest bij zijn dakpannen, die hij voor het goede doel verkoopt. Pauw Media

Dakpannen voor het goede doel

5 maart 2021 om 12:08

Gerard Doest (92) wil andere ouderen leuk uitje bezorgen

BARNEVELD Hij versierde in dertig jaar tijd duizenden dakpannen voor het goede doel. Binnenkort zet Gerard Doest (91) een punt achter zijn creatieve hobby. Maar eerst wil de Barnevelder de pannen verkopen om geld in te zamelen voor een leuk middagje uit voor de bewoners van de gesloten afdelingen van Neboplus.


Arend Jan Vermaat

De dakpannen, te koop bij Neboplus, zijn op een speciale manier beplakt. ,,Ik doe dat met servetjes. Die haal ik eerst uit elkaar, door ze te vouwen en daarna uit te knippen. Daarvoor moeten ze wel eerst losser zijn, dat krijg ik voor elkaar door eerst tussen de servetjes in te blazen. Een servet kan ik opknippen in vier stukjes, waarmee ik twee dakpannen kan beplakken. Dat doe ik met een speciaal soort lijm. Wat ook heel belangrijk is, is dat je de dakpannen heel goed lakt. Anders blijven de servetjes niet zitten.”

Doest geeft een demonstratie. Het lijkt makkelijk, maar eigenlijk is het heel veel werk. ,,Ik doe dit al ruim 30 jaar!” vertelt hij. ,,Vroeger werkte ik als huisschilder. Ik deed het schilderwerk en het behang. Ik Toen ik in Nieuw Avondrust kwam wonen, werd het dakpannen beplakken een echte activiteit. Daar heb ik het geleerd en daarna heb ik heel erg veel geoefend. Ik heb voor Nieuw Avondrust zelfs een duofiets bij elkaar gespaard!”

Doest beplakt de dakpannen met een bijzondere reden. ,, Nadat ik 17 jaar in Nieuw Avondrust heb gezeten, ging mijn vrouw naar verpleeghuis Norschoten in Barneveld. Daar zaten ook veel mensen op de gesloten afdeling. Om ervoor te zorgen dat ouderen van die afdeling toch nog af en toe een middagje uit kunnen, bijvoorbeeld naar De Vlindertuin is Harskamp, maak ik die dakpannen. Die verkoop ik dan, waardoor de mensen op stap kunnen gaan. Dat doe ik nu ook voor de mensen op de gesloten afdeling van Neboplus.” Gerard laat een portemonnee zien met het geld wat hij verdiend heeft. ,,Dit geld gaat daar allemaal naartoe. Ik ben bijna 92, ik kan niks meer. Dit zijn de laatste dakpannen die ik gemaakt heb.”

Doest merkt dat de belangstelling op dit moment nog niet zo groot is, maar daar is een reden voor. ,,Mijn dakpannen staan beneden om de hoek van de deur. Als mensen binnenkomen, zien ze die helemaal niet. Ze hebben ooit in een kast naast de lift gestaan, maar daar botste iemand tegenaan waardoor de dakpannen die erin zaten bijna allemaal kapot vielen. Van de twintig bleven er vier heel. Dat mag nooit meer gebeuren! Als het wat warmer weer is ga ik buiten staan, met een soort marktkraampje. Dan gaat het hard hoor, want heel veel mensen kijken dan en denken: wat zijn die mooi!” Belangstellenden kunnen voor de meeste dakpannen terecht bij Neboplus, kamer 62 op de eerste verdieping. Een aantal staat al bij de ingang om de hoek.